FOTO//Počeo tradicionalni planinarski pohod u organizaciji PD „Dubrave“

Članovi Planinarskog društva “Dubrave” Donji Vakuf i brojni gosti i prijatelji planinari iz drugih općina  danas su krenuli na planinarsku maršrutu: Ušće – Grab – Dubrave (lovačka kuća Jusići).

Na ovaj način Planinarsko društvo Dubrave obilježit će godišnjicu eksplozije mosta 1992. godfine i pogibije donjovakufskih planinara kao i svih ostalih građana.

Kako nam je pred sami polazak rekao Predsjednik PD „Dubrave“ dr. Hamdija Mlinarević, riječ je o tradicionalnom pohodu „Safetovim stazama“.

Obilježavamo godišnjicu rušenja mosta u našem gradu kada je poginulo pet naših sugrađana od kojih su dvojica bili naši članovi, Safet Čavak i Nikola Marjanac. Kao i svake godine i ove se okupio priličan broj planinara  iz Gornjeg Vakufa, Bugojna, Viteza, Travnika, kao i naših lokalnih planinara.

Polazna tačka je most Alija Izetbegović, a krajnja tačka Dubrave. Radi se o maršuti od 9.5 km u jednom pravcu. Obzirom da ćemo se vratiti istim putem, radi se o nekih 20-tak kilometara.

Drago mi je da je današnja vremenska prognoza povoljna, ekipa logističara je već otišla prema Dubravama da nam spremi ručak, nadam se jednom lijepom druženju. Prvo ćemo na mostu pručiti fatihu i položiti cvijeće, riječi su dr. Hamdije Mlinarevića.

 

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print