FOTO/Otvorena izložba fotografija i eksponata “Marš mira”

0
282

Ovogodišnji “Marš mira“ koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice bit će organiziran u skladu sa epidemiološkim mjerama, uz ograničen broj učesnika. Ove godine u pohodu prvenstveno učestvuju preživjele žrtve.

U organizaciji PD „Dubrave“, Sportskog saveza općine Donji Vakuf i JU Centar za kulturu, informisanje i sport večeras je u velikoj sali Doma kulture otvorena izložba fotografija i eskponata sa prethodnih 14 pohoda, koliko su Donjovakufljani učestvovali na Maršu mira.

Obzirom na aktuelnu situacija, organizatori su željeli na ovaj način podijeliti utiske sa Marša mira, na ruti Nezuk – Potočari, kojom su se jula 1995. godine Srebreničani, samo u suprotnom pravcu, pokušali probiti do slobodne teriotrije kako bi našli spas od zločinačke ruke, te obilježiti 25.godišnjicu genocida u Srebrenici.

2006.godine, tek 10-ak Donjovakufljana učestvovalo je na Maršu mira. Tokom godina, broj učesnika se mijenjao i rastao, a grupa iz Donjeg Vakufa gotovo uvijek je jedna od najbrojnijih. Tokom 14 godina učešća, Marš mira je pohodilo nekoliko stotina Donjovakufljanki i Donjovakufljana.

Tokom otvaranja izložbe, iz PD „Dubrava“ podsjetili su  posjetioce na 2014. i 2015.godinu kada su mladi Emir Ganibegović i Admir Šutković na Marš mira krenuli iz Donjeg Vakufa.

Prisjetili su se i nekadašnjih učesnika, a koji nažalost više nisu sa nama. S posebnom emocijom govorili su o Omeragić Rijadu, Basara Nihadu, Duzić Sabahudinu-Sabi, Purivatra Mustafi, Omeragić Ćamilu, Vrco Hajrudinu, Vajzović Mustafi i Rujanac  Salki – Olimpiku.

 

Donjovakufljani su učesnici Marša mira od 2006. godine, a od 2007. pokrenut je biciklistički maraton Bihać – Srebrenica na kojem je prve godine učestvovao jedino Samir Zahirović-Pajo, ali je potom želju i iskustva prenio i na druge. I danas su četvorica biciklista iz Donjeg Vakufa otputovali za Bihać odakle će zajedno sa ostalim učesnicima krenuti ka Srebrenici.

Izložba fotografija i eksponata „Marš mira“ otvorena je za posjetioce do subote 11.jula.