FOTO//Oskrnavljena nekropola stećaka “Trebanovac” biće sanirana, uređena i označena

0
141

Nemarom, nestručnošću i nepažnjom pomjereni su stećci nekropole Trebanovac Šatare prilikom uređenja dvorišta pravoslavne crkve koja se nalaze u Oborcima uz magistralni put Donji Vakuf – Travnik.

Crkva je sagrađena 1987.godine, a uz magistralni put i u dvorištu crkve, nalazi se nekropola sa 27 stećaka u obliku ploča i sanduka. Okrenuti su na istok zapad.

Spomenici koji više od pet stoljeća svjedoče o postojanju života na ovim prostorima, pomjereni su prilikom izvođenja građevinskih radova.  Međutim, stećci nekropole Trebanovac i ranije su pomijerani, prilikom gradnje ceste prema Travniku, jer su i s druge strane ceste uočljiva najmanje tri spomenika.

Nakon što su u javnost dospjele fotografije uništene nekropole, javnost u BiH a posebno u Donjem Vakufu, tražila je odgovore o tome ko je kriv za ovakav kulturocid.

Ajla Sejfuli, arheologinja JU Zavičajni muzej Travnik ističe kako se ovakvi slučajevi nerijetko dešavaju u našoj državi zbog nemara lokalnih vlasti,

„Nažalost, ovo nije prvi slučaj uništavanja srednjovjekovnih nekropola sa stećcima na prostoru BiH i Srednjobosanskog kantona. Niži nivoi vlasti moraju voditi računa o kulturno-historijskim spomenicima, jer nažalost nemamo zakon koji će zaštiti takve lokalitete, niti dovoljno ljudi i stručnjaka koji će se baviti zaštitom.“

Radovi na uređenju dvorišta odmah su zaustavljeni. Načelnik općine Donji Vakuf Huso Sušić i paroh donjovakufski i jajački sveštenik Miladin Samardžić jučer su zajednički obišli lokaciju na kojoj su velikim greškom prije nekoliko dana pomjereni stećci u neposrednoj blizini pravoslavne crkve između Oboraca i Komara. Pridružili su im se i predsjednik OO SDP Donji Vakuf Senad Selimović i šef Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Amer Čolak.

I sami smo se uvjerili da stećci nisu devastirani i uništeni, kako su to pisali pojedini mediji, već da je nekoliko stećaka pomjereno sa primarne lokacije. Načelnik Sušić i sveštenik Samardžić izražavaju veliko žaljenje zbog propusta prilikom uređenja, ali zarad dobrih odnosa, općinski načelnik kaže kako niko neće snositi odgovornost a stećci će biti vraćeni na mjesto. Šteta će biti sanirana, a nekropola će uređena kako dolikuje,

„Napravljena je šteta na nekropoli prilikom uređenja dvorišta, ali mi ćemo ovaj propust uz saradnju sa stručnim osoba sanirati, riješiti i napraviti da nekropola stećaka uz dvorište crkve bude propisno uređena i označena“, kazao je Sušić.

Sveštenik Samardžić navodi kako je potpuno nenamjerno došlo do pomijeranja stećaka prilikom čišćenja i uređenja zapuštenog dvorišta, ali ga raduje da su općinske vlasti obećale kako će pomoći pri saniranju nastale štete,

„Naša je namjera da to bude park koji će na putu Donji Vakuf – Travnik biti mjesto gdje će moći da se stane i da se prošeta i da se uživa u čarima naše istorije“ navodi sveštenik Miladin Samardžić, paroh jajački i donjovakufski.

Godinama se o ovom kulturnom blagu ne vodi adekvatna briga, nekropole su zarasle, bez vidljivih oznaka da se radi o spomenicima, što također dijelom uzrokuje da se dese oštećenja poput ovog posljednjeg. Kako nam se u budućnosti ne bi dešavala ovakve nemjerljive greške i propusti, na lokalnoj vlasti je da zaštiti kulturno-historijsku baštinu ovog područja i stećke kojih ima preko 600 na preko 15 lokacija.

O kulturno-historijskom naslijeđu donjovakufskog kraja i Skopaljske doline pisao je donjovakufski publicista, istraživač i autor nekoliko knjiga Mulo Hadžić koji ističe da ga posebno zabrinjava činjenica ovakvog odnosa preka bh. fenomenu,

Izuzetno me čini nesretnim ovaj čin iskopavanja i skrnavljenja našeg blaga. Stećci su znakovi o našem postojanju, unikatni i jedinstveni spomenici za BiH, naše kulturno-historijsko naslijeđe koji smo obavezni čuvati“, napominje Hadžić.

Društvo za zaštitu kulturno-historijske baštine Donji Vakuf oštro je osudilo uništavanje, skrnavljenje i devastiranje nekropole stećaka kod Donjeg Vakufa, koje se dogodilo u naselju Komar, prilikom renoviranja crkvenog objekta. Šokantne fotografije potresle su sve poštovaoce kultrunog naslijeđa, pa tako i Društvo za zaštitu kulturno-historijske baštine, te su najoštrije osudili kulturocid i apelirali na nadležene vlasti da adekvatno reagiraju i sprijeće daljnje skrnavljenje stećaka.

A nadležni su i reagovali. Prema riječima načelnika Sušića, u saradnji sa stručnim osobama i komisijama za očuvanje spomenika i zaštitu kulturno-historijske baštine našeg kantona, stećci će biti vraćeni na primarnu lokaciju, uređeni i označeni, kako bi svi dobronamjerni posjetioci prilikom prolaska kroz naš kraj, mogli stati i pogledati unikatne i jedinstvene spomenike BiH, kulturno historijska-naslijeđa koja smo obavezni čuvati i paziti za buduće generacije.