FOTO//Održana radionica za srednjoškolce “Utjecaj korona virusa na mentalno zdravlje mladih”

0
212

Zadnje istraživanja pokazala su da svaki treći adolescent ima neki problem koji utječe na njegovo mentalno zdravlje. Okolnosti pandemije virusa COVID-19, nemogućnost bavljenja sportom, zabrane ekskurzija, zatvaranje svih mjesta na kojima su se mladi družili, bez utakmica, koncerata i općenito nedostatak svake interakcije „uživo” s vršnjacima situaciju je pogoršalo još više.

Tema mentalnog zdravlja općenito, a posebno kod mlađe populacije sve više je prisutna i potrebna, kako bi se mladim ljudima skrenula pažnja da prepoznaju svoje probleme i otvoreno razgovaraju o istim.

S tim u vezi povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, mladi Crvenog križa općine Donji Vakuf danas su organizovali interaktivno predavanje za srednjoškolce na temu “Utjecaj korona virusa na mentalno zdravlje mladih”.

Na ovu temu prisutnim srednjoškolcima govorila je naša sugrađanka i bivša volonterka, psiholog, psihotarapeut u edukaciji, Lejla Kovačević.

„Po pitanju utjecaja pandemije koronavirusa na mentalno zdravlje srednjoškolaca u Donjem Vakufu se ne razlikuje ništa od ostalih dijelova naše zemlje i regiona. Kada je  u pitanju mentalno zdravlje srednjoškolaca naročito nakon ovog perioda nema preciznih podataka kako se to odrazilo. Međutim, ono što je evidnentno da se odrazilo i da će se tek odraziti na mentalno zdravlje, pogotovo što je to generacija koja se po prvi put susreće sa ovakvim nečim.

Ono što je jako značajno jeste da je njihov uzrast sam po sebi osjetljiv i da je to vrijeme kada se oni trebaju socijalizirati, družiti, ispitati svoje granice, kontakte emocije.“ – istakla je tokom svog predavanja psiholog Lejla Kovačević.

Prema njenim riječima, ovakva vrsta problema je još nažalost dosta stigmatizirana, pa i kroz ovakve edukativne radionice pokušava se otvoreno razgovarati o mentalnim problemima kao nešto čega se ne treba stidjeti ili skrivati.

Podjećamo, ova edukativna radionica organizirana je povodom 10. oktobra Međunarodnog dana mentalnog zdravlja.