FOTO / Obilježen Dan RVI općine Donji Vakuf

0
227

U sklopu obilježavanja Dana RVI i godišnjice osnivanja 370/770 Sbbr, članovi udruženja RVI općine Donji Vakuf su dostojanstveno i u skladu s protokolom obilježili ovaj značajni dan iz historije naše općine.

Predsjednik udruženja RVI Donji Vakuf, Fadil Sole, nosilac najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, podijelio je s nama svoje utiske i emocije kada je u pitanju današnji dan.

Iskoristit ću priliku da poselamim i pozdravim sve čitaoce vašeg portala i da svim demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima čestitam Dan brigade, a ujedno Dan RVI općine Donji Vakuf. Svake godine organizujemo druženje na kojem se okupe članovi udruženja. Cilj nam je da neke stvari otrgnemo od zaborava, da malo evociramo uspomene, sjetimo se nekih ružnih, a i lijepih trenutaka, ali to je sve sastavni dio ovog našeg druženja.

Koliko vaše udruženje trenutno broji članova?
S obzirom da je naše udruženje takvo, prirodnom selekcijom svake godine broj se smanjuje i naši članovi Božijom voljom presele na bolji svijet tako da nas trenutno ima oko 200. Kada sam došao ovdje, bilo nas je oko 250, tako da je u ovih 11 godina preselilo skoro 50 članova, rahmet im duši.

Koliko ste zadovoljni stanjem u udruženju?                                                                Naše udruženje je stabilno, ostvarujemo prihode od članarine gdje se svakom članu odbija 2% od invalidnine, imamo pomoć od općine, privrednih subjekata i drugih udruženja. Prilikom svih događaja koje organizujemo tokom godine imamo nesebičnu podršku načelnika kojem se ovom prilikom zahvaljujem i privrednim subjektima koji se odazovu u 90% slučajeva.

U toku je i adaptacija novih prostorija udruženja.
Mi ćemo se najvjerovatnije, ako ne tokom ove, onda početkom naredne godine preseliti u prostorije nekadašnje Zemljoradničke zadruge “AT”. Uradili smo dosta posla. Imali smo pomoć od načelnika i Uprave za pitanja boraca, ali fale nam još odeređena sredstva da bi to priveli kraju. Imamo obećanje od Ministarstva prostornog uređenja SBK iako još uvijek nije realizovan projekat koji smo priložili na njihov javni poziv. Postoji i projetak sa Turskim LOT timom koji bi nam pomogao da promijenimo stolariju i izvršimo adaptaciju prostorija.

Želim vam čestitati Dan RVI općine ispred Ju Centar za kulturu informisanje i sport.
Hvala vam. Iskoristit ću priliku da se zahvalim direktoru Kenanu Hrvačiću koji nam je u svakoj prilici izašao u susret i na podršci koju uvijek imamo od vaše ustanove.

Noseći zastavu Armije RBiH i zastavu udruženja, članovi RVI su se u pratnji svojih saboraca, općinskog načelnika Huse Sušiča, predstavnicima Medžlisa islamske zajednice Donji Vakuf i gostima iz drugih udruženja uputili prema Centralnom šehidskom spomen obilježju gdje su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast svim šehidima i preminulim članovima udruženja. Nakon protokolarnog dijela, članovi udruženja su nastavili druženje u krugu udruženja.