FOTO / Obilježavanju Svjetskog dana osoba sa Downovim sindromom, pridružili se učenici Mješovite srednje škole Donji Vakuf

0
82
Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.
Svjetskim danom syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se ovaj datum obilježava u cijelom svijetu.
Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća.
Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune.
Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta.
Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.
Učenici drugog razreda Opće gimnazije naše škole danas su obilježili ovaj dan i pokazali svoju podršku svim osobama sa Down sindromom. Obilježavanju ovog dana prodružili su se i učenici prvog razreda gimnazije.
Mješovita srednja škola Donji Vakuf