FOTO/Mještani naselja Rujanci protiv izgradnje kanalizacije iz “Čolaka” u Oboračku rijeku

0
1702

Mještani naselja Rujanci u Donjem Vakufu već nekoliko dana pokušavaju riješiti novonastalu situaciju i problem oko izgradnje kanalizacione mreže za naselje Čolaci a koje bi bilo sprovedeno u Oboračku rijeku u Rujancima.

Kako kažu, radovi na izgradnji kanalizacione mreže počeli su u danima vikenda, iako su pisali peticiju protiv izgradnje te nisu potpisali potrebnu saglasnost za izgradnju iste.

Jutros su izašli iz svojih domova kako bi spriječili nastavak radova.

 

Naime, planirano je da kanalizacija iz 30-ak domaćinstava, štala i površinskih voda naselja “Čolaci” bude sprovedena u Oboračku rijeku. Kanalizaciona mreža išla bi uzvodno putem od Sretinih livada, preko livada Sarajke na Baginoj strani, terenom na kojem se 2014.pokrenulo klizište. Nadalje, paralelno sa starom željezničkom prugom a završavalo bi se niže mosta u Rujancima.

Obzirom da je vodostaj Oboračke rijeke uglavnom nizak tokom godine, a naročito u ljetnim danima, mještani smatraju da priliv otpadnih voda, pored ekoloških predstavlja problem i za zdravlje mještana ovog naselja. Ističu da se problem kanalizacije mještana naselja “Čoalci” treba riješiti i to priključkom na gradsku kanalizacionu mrežu.

Nizvodno su smještene i tri vodenice stare preko 100 godina, koje su bile pod zaštitom države.

Danas se očekuje dolazak kantonalnog inspektora i resornog ministra za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Amira Šečibovića, a navodno, ne postoji projekt za izgradnju ove kanalizacione mreže.