FOTO/ Knjiga “Budi budan i kad lijepo sanjaš” Faruka Aganovića Jupija promovisana u Donjem Vakufu

0
379

Promocija knjige “Budi budan i kad lijepo sanjaš” autora Faruka Aganovića Jupija održana je u nedjelju, 16. septrembra u Donjem Vakufu, u velikoj sali JU Centar za kulturu, informisanje i sprot Donji Vakuf. Promotori su bili Aganovićevi prijatelji i saborci Huso Sušić i  Rasim Palalić, moderator Majda Zahirović. Knjiga govori o historiji BiH, kroz vizuru života autora knjige, a  koja će ostati kao trajno svjedočanstvo o ratnom periodu koji  treba sačuvati od zaborava.

Na sinošnjoj promociji u Donjem Vakufu autor Aganović i njegovi gosti  Sušić i Palalić  posebno su se osvrnuli na događaje iz ratnog vremena. Sa  prisutnim posjetiocima podjelili su sjećanja na teške ali i vedre trenutke kojima je obilovao period ispunjen odlučnošću, patnjama, ali i snazi pripadnika  Armije RBiH.

Autor knjige, Faruk Aganović Jupi naglasio je da buduće generacije trebaju živjeti historiju Armije RBiH bez koje BiH ne bi ni opstala, jer čovjek bez slobode i domovine je niko i ništa.

“Budi budan i kad lijepo sanjaš” je svojevrstan dnevnik koji hronološki prati životnu sudbinu Aganovića, njegove porodice, prijatelja, stanovnika Bugojna i Skopaljske doline u vremenu predratnog života, ratnih previranja i poslijeratne Bosne i Herrcegovine.

Rukopis je ovo svih bugojanskih, gornjovakufskih i donjovakufskih branilaca, svih onih koji su životima i dijelovima tijela platilio slobodu kojoj mi danas svjedočimo.

Sinoć smo se družili i sa članovima dramske sekcije Gradske biblioteke Donji Vakuf, Azrom Nuker, Adnom Jusić i Ensarom Zahirovićem.

Knjiga „Budi budan i kad lijepo sanjaš“ je svjedočanstvo o životu Bošnjaka druge polovine dvadesetog i početka dvadeset i prvoga stoljeća.

„Ova knjiga pisana je izuzetno lijepim i jednostavnim jezikom. Odlikuje se fluidnošću misli, dok bi se u žanrovskom smislu knjiga mogla okarakterisati kao memoarska, autobiografska, uz prisustvo dokumentaristočkih elemenata u vidu fotografije. Knjiga je protkana bogatim ličnim iskustvom, koje postaje paradigma jednoga naroda u određenom vremenskom kontekstu. Važno je naglasiti i historijsku dimenziju knjige, budući da je tekst svjedočanstvo o proteklom ratu koje može poslužiti kao građa za dalja istraživanja o ovoj temi. „– istakla je moderator promocije Majda Zahirović.