FOTO: Juso Said, konjanik iz Gračanice : Na Ajvatovicu me nešto vuče, kao da ideš na utakmicu Bosna – Španija

U okviru ovogodišnjih dana Ajvatovice u nekoliko gradova Muftijstva travničkog od 17. do 28. juna bit će održano oko 60 različitih sadržaja. Na ovogodišnju manifestaciju na svom konju će se zaputiti i Juso Said zvani Cindo iz Gračanice.

Rasim, sin, žena, djeca, svi krećemo sutra

– Idemo na Ajvatovicu, prošle godine smo bili, idemo i ove. Idemo ovdje na Banoviće, Živinice, Zavidoviće. Ovo je drugi put da idem. Povukla me želja, Meho iz Kamenice, hadžija, kaže mi “hajmo Cindo, hajmo”, i ja prošle godine krenem i eto – priča Cindo za portal “Avaza”.

Kako navodi, ove godine ide sedam konja.

– U Vakufu imam dobrog prijatelja Rasima Talića, njegovu majku Hajru. Rasim, sin, žena, djeca, svi krećemo sutra u subotu oko 5 do Prusa. Gore konji imaju hranu, sve, Hranja od njih, časte nas vojničkim grahom. Dobar grah. Noćimo gore, oko konja, čuvamo konje.

Said kaže da ga jednostavno nešto vuče da ponovo ide.

Držim konje od kad sam rođen

– Vuče te to nešto, isto kad dođeš na utakmicu Bosna – Španija. Tu vrijem krv. Ljubitelj sam konja. Držim konje od kad sam rođen. Majka mi je iz Fojnice, babo mi je bio dobar domaćin, pošteniji od mene – zaključio je Cindo.

Na ovogodišnjoj centralnoj svečanosti koja će biti održana u subotu, 26. juna, očekuje se dolazak i prisustvo reis-u-l-ulema Huseina ef. Kavazovića. Organizatori ove godine očekuju i rekordan broj posjetilaca.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print