Foto / Jačanje prijateljskih veza Prve OŠ Donji Vakuf sa školama iz Republike Turske

0
235

Delegacija nastavnika i učenika  Prve osnovne škole  Donji Vakuf na čelu sa direktoricom Selvedinom Fazlagić  boravila je u petodnevnoj, uzvratnoj, posjeti bratskoj školi “ Mektebim Koleji Ümraniye Kampüsü ” iz Istanbula.

Prije dvije godine Prva OŠ Donji Vakuf Vakuf   potpisala je protokol o bratimljenju sa školom  Y.I. Mehmet Atif Ersoy  Ortakulu  iz Yalove, da bi se saradnja kasnije proširila i na školu iz Istanbula. Uspostavljanje saradnje sa dvjema turskim školama započelo je uvođenjem programa  učenja turskog jezika u Prvu OŠ Donji Vakuf  „Moj izbor je turski“ koji se  realizira u saradnji sa Institutom Yunus Emre u BiH.  Kroz navedeni projekat Institut Yunus Emre u BiH aktivno radi na “bratimljenju škola” . Tako je  oko 5.000 učenika i nastavnika iz BiH i Republike Turske imalo priliku posjetiti svoju bratsku školu.

Petodnevna posjeta prijateljskoj Turskoj i boravak u Istanbulu i Ankari učenicima i nastavnicima  Prve OŠ Donji Vakuf trajno će ostati u sjećanju.

Prema riječima Selvedine Fazlagić, direktorice  Prve OŠ Donji Vakuf prijatelji iz Turske i ovoga puta pokazali su se kao istinski domaćini, srdačni i izuzetno dobronamjerni prema nama koji dolazimo iz Bosne i Hercegovine.

Tokom petodnevne posjete Turskoj delegacija nastavnika i učenika Prve OŠ Donji Vakuf imala je priliku upoznati se sa bogatom historijom  države i grada koji se nalaze na dva kontinenta kroz posjetu brojnim   kulturno – historijskim znamenitostima, muzejima, galerijama i parlamentarnim  instituacijama.

 

Zajedno sa bratskom školom, učenici Prve OŠ Donji Vakuf  učestvovali su na priredbi povodom obilježavanja  Dan državnosti Turske,te zajedno sa domaćinima učestvovali u večernjoj  šetnji sa fenjerima ulicama Istanbula organizovanoj povodom državog  praznika.

Direktorica škole Selvedina Fazlagić  imala je niz susreta i sastanaka sa tamošnjim direktorima škola i zvaničnicima  tokom posjete Turskoj. Upriličena je posjeta Okružnom ditektoru obrazovanja Süleymana Gökçimen, gradonačelniku  Općine Ümraniye , Ismeta Yıldırım i generalnom direktoru škole  Mektebim poštovanog Serveta Özkök.

U Ankari  je deelgacija Prve OŠ Donji Vakuf posjetila direktore, nastavnike i učenike iz Batıkent kampusa škola Mektebim.

Nakon povratka iz Turske direktorica Fazlagić psosetila je načelnika općine Donji Vakuf, Husu Sušića koji je finansijski podržao putovanje delegacije škole u Tursku. Tom prilikom uručila je načelniku Sušiću prigodne poklone prijatelja iz Turske.