FOTO Galerija / Općinski načelnik Huso Sušić o aktuelnim projektima infrastrukture u Donjem Vakufu

0
703
Huso Susicccccc

Planirani projekti infrastrukture na području Općine Donji Vakuf, uspješno se realiziraju. Neki od njih tek su počeli, dok je većina projekata u svojoj završnoj fazi.

Kada je u pitanju gradsko područje Donjeg Vakufa, ono što je trenutno aktuelno jeste početak radova u Partizanskom spomen groblju u Donjem Vakufu na izgradnji Šehidskog spomen obilježja, poginulim borcima i šehidima 92-95.

Radovi na ovom značajnom projektu za građane Donjeg Vakufa su u  toku, i prema riječima općinkog načelnika Huse Sušića, radovi bi se trebali okončati najkasnije za dva mjeseca, kako je i određeno tenderskom dokumentacijom.

Po završetku Šehidskog spomen obilježja u Partizanskom groblju, trenutno Centralno  šehidsko obilježje za koje se ispostavilo da nije na najboljoj lokaciji te da nije zadovoljilo svoju svrhu, bit će uklonjeno.

Načelnik Sušić, pojasnio je i projekat elektrifikacije, postavljanja rasvjete u  Industrijskoj  zoni „Janj“.

„ U proteklom periodu u krugu Industrijske zone „Janj“ uradili smo dobar dio asfaltnog puta, samim tim otvorila se mogućnost postavljanja javne rasvjete. Ovim projektom elektrificirana je dužina oko 1.500 metara, savremenim LED svjetlima.“ – istakao je načelnik Sušić.

Inače, Industrijska zona Janj u Donjem Vakufu, pored asfaltiranih putnih  komunikacija i pomenute rasvjere, dobrim dijelom je očišćena, vlasnici objekata ogradili su svoje firme, u kojima se odvija proizvodni proces, dok samo par lokaliteta u krugu Janja, čekaju svoje buduće vlasnike.

Treba napomenuti da će projektom obilaznice kroz Donji vakuf, jedan dio saobraćajnice proći kroz Industrijsku zonu Janj, čime će ovaj lokalitet biti povezan savremenim putnim komunikacijama.

Uže gradsko područje općine Donji Vakuf,  poprima sasvim novi izgled. Naime,donjovakufljani i gosti našeg grada,  u narednom periodu, dobit će lijepo urađeno šetalište uz rijeku Vrbas. Ovaj projekat počeo je tokom prošle godine, i uspješno se nastavio tokom proljeća 2018. godine.

Trenutno je asfaltiran, potez od Janjevog do Oboračkog mosta. Kako je naglasio načelnik Huso Sušić, ovim nije završen projekat u cijelosti. Na redu je postavljanje klupa, te korpi za odlaganja smeća.

Asfaltiranje i uređenje, šetališta uz rijeku Vrbas, kako nas je informisao Sušić, tokom ove godine nastavi će se istom stranom Vrbasa, od Oboračkog mosta , pa do Mosta Alije Izetbegovića.

Načelnik Sušić, najavio je u uklanjanje privremeno postavljenih objekata na nasipu koji nemaju ugovore, gdje vlasnici ne izvršavaju svoje obaveze, a prostor koji se dobije njihovim uklanjanjem iskoristiti na najbolji mogući način. Ono što će svakako prouzrokovati uklanjanje određenog broja privremeno postavljenih objekata, jeste projekat obilaznice kroz Donji Vakuf.

Tokom jučerašnjeg dana posjetili smo i dva lokaliteta gdje su u toku radovi na izgradnji putnih komunikacija. Jedan projekat aktuelan je u naselju Čehajići, a drugi Rosulje u MZ Oborci.

Kada je u pitanju zamjena asfalta u naselju Čehajići, i sa ovim projektom se startalo prošle godine i to izgradnjom zaštitnog potpornog zida, da bi se ostali i završni radovi  nastavali tokom ovih dana.

Trenutno se rade kanali, vrši se posipanje puta. Sredstva za ovaj projekat, obezbjeđena su većim dijelom iz Općinkog budžeta, a učešće su dali i sami mještani.

Tokom prve faze, utrošeno je 12.000 KM, od čega je Općina obezbjedila 8.000 KM,  mještani 4.000 KM, dok će Općina Donji Vakuf za okončanje asfaltiranja puta u naselju Čehajići ove godine izdvojiti iznos od 50.000 KM, sa sredstvima koje će prikupiti i mještani ovog donjovakufskog naselja.

Putna komunikacija za naselje Rosulje u MZ Oborci, privodi se kraju. Sredstva su obezbjeđena iz resornog federalnog ministartstva 70 % i 30 % Općina, a radovi bi se trebali okončati za par dana.

U razgovoru sa načelnikom Husom Sušićem, saznajemo da je  u narednom perodu planirana  zamjena rasvjete u centru Donjeg Vakufa i to LED rasvjetom. Postoji mogućnost da ovaj projekat jednim dijelom sufinasira UNDP-i tako da se čeka povratna informacija iz ove organizacije.

U prvoj fazi planirana  je zamjena sijaličnih mjesta od zgrade „Pošte“ do Baš džamije, LED svijetlima.  Ukoliko Općinki načelnik Huso Sušič, dobije pozitivan odgovor od UNDP-ija, najavio je zamjenu rasvjete također LED sijalicama i prema tri ulaza u Donji Vakuf. Iz pravca Jajca , Travnika i Bugojna, tako da bi kompletno područje Općine Donji Vakuf, kada je u pitanju gradska zona  bilo pokriveno kvalitetnom i savremenom LED rasvjetom.

Intervju, načelnika Huse Sušiča u kome govori o projektima infrastukture, možete poslušati putem talasa Radija Donji Vakuf, u sedmičnoj informativnoj emisiji „Nedjeljni informator“, u nedjelju, 20 maja 2018. od 9,30 i 16,00 sati.