FOTO / Evropska sedmica sporta nizom sportskih sadržaja obilježena u Donjem Vakufu

0
81

Europska sedmica sporta (ESS) je inicijativa Europske komisije za promociju sporta i tjelesne aktivnosti širom Europe koja se 2018. godine održava četvrti put. Ponukani uspjehom prethodno organiziranih događanja unutar Europske sedmice sporta i ove će se godine osmisliti nove aktivnosti te nastaviti s radom na već postojećim uspješnim aktivnostima. Glavna tema kampanje za Sedmicu sporta i dalje je „#BeActive“ te bi se njome trebalo potaknuti javnost da bude aktivna, ne samo tokom ove sedmice, nego i cijele godine.

Sportski savez općine Donji Vakuf u saradnji sa sportskim klubovima i kolektiva aktivno se uključio u obilježavanje Evropske sedmice sporta.

Naime, Europska sedmica sporta u našoj općini uspješno je startala organizacijom Završnice košarkaškog KUP-a SBK/KSB za pretpionire, koji je u našoj sportskoj dvorani trijumfalno osvojila najmlađa takmičarska ekipa KK „PROMO-Donji Vakuf“.

Uspjehu mladih košarkaša pridružila se i pionirska ekipa djevojčica OK „AS“, koja je na izuzetno jakom i kvalitetnom turniru „Sloga OPEN“ u Gornjem vakufu/Uskoplju osvojila treće mjesto.

Istog dana, u nedelju 23.09. naši biciklisti-članovi BK „Sabahudin Duzić-Tetak“ skupa sa biciklistima iz više BH gradova vozili su zahtjevnu brdsku vožnju prostranstvima Vlašića.

Pored navedenog, i FK „Radnik“ se uključio u obilježavanje ESS 2018. odigravanjem utakmica svojih najmlađih selekcija.

Predstavnici Rukometnog kluba „Donji Vakuf“ i Košarkaškog kluba „PROMO-Donji Vakuf“ posjetili su JU CKIS i Upravu 1.OŠ Donji Vakuf, te razgovarali o aktivnijem angažmanu ovih klubova u radu sportskih sekcija škole, te zajedničkoj organizaciji školskih turnira uz podršku Sportskog saveza općine.

U saradnji sa Sportskim savezom SBK/KSB, organizirana je posjeta Općini Donji Vakuf, i dodjela sportskih rekvizita kao participacija za učešće Sportskog saveza Donji Vakuf u svim ovogodišnjim aktivnostima Kantonalnog saveza.

ESS 2018. Koja traje od 23. do 30. Septembra  usmjerena je na poticanje učešća u sportu i tjelesnim aktivnostima, te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Sedmica sporta namijenjena je svima bez obzira na dob, spol ili tjelesnu pripremljenost. ESS ruši stereotipe o tome ko može sudjelovati u kojem sportu. Okuplja pojedince, organe javne vlasti, sportski pokret, organizacije civilnog društva i privatni sektor. Lokalnim inicijativama Europska sedmica sporta potaknut će Europljane da redovno budu aktivni (#BeActive) te će im omogućiti više vježbanja u svakodnevnom životu.