FOTO//Donji Vakuf ispratio učesnike 20. biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica

Biciklistički maraton pod motom „Da se nikada ne zaboravi i nikome ne ponovi“ sa preko 320 učesnika iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona, Evrope i svijeta krenulo je jučer iz Bihaća  put Srebrenice. Dvadeset godina za redom ovaj maraton se održava i na ovaj način brojni ljubitelji biciklizma, među kojima su i osamnaestu godinu zaredom i članovi BK “Tetak” Donji Vakuf  odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Kako to tradicionalno i bude, Donjovakufljani i Donjovakufljanke, na čelu sa načelnikom općine Donji Vakuf Husom Sušićem, a u saradnji sa Javnom ustanovom Centar za kulturu, informisanje i sport na Trgu Ibrahim – bega Malkoča jutros su priredili srdačan doček za sve bicikliste. Učesnici maratona odmorili su se u hladu, a tu je bilo i osvježenje, voće i razne druge poslastice.

Načelnik općine Donji Vakuf Huso Sušić zahvalio se svim biciklistima koji učestvuju na ovom biciklističkom maratonu i poželio im je sreću, te da sigurno stignu u Srebrenicu.

“Nadam se da ste svi lijepo putovali i da ćete tako završiti svoj put u Srebrenici. Želim vam da se ugodno osjećate u našem gradu, da ponesete lijepe utiske i da se naravno sigurno i zdravo vratite svojim kućama nakon ovog putovanja. Drago mi je da sam vam mogao biti domaćin, a posebno se zahvaljujem našim Krajišnicima koji baštine ovu tradiciju već dvadeset godina.”

Ermin Lipović koji je glavni organizator ovog biciklističkog maratona “Da se nikada ne zaboravi i nikome ne ponovi” prilikom svog obraćanja zahvalio se na srdačnom dočeku, te je naglasio da ovo nije obična vožnja biciklom nego nešto sasvim posebno.

“Dvadeset godina mi vozimo ovaj naš biciklistički maraton i dolazimo u Donji Vakuf. Od prve godine pa evo i sada ugodno se iznenadimo na dočeku. Hvala vam od srca u moje lično ime i u ime svih biciklista. Nije ovo samo vožnja biciklom, ovo je puno više od same vožnje. Ovaj vaš dolazak ovdje i ovaj doček to je bila poenta, da se povežemo i družimo međusobno. Prilika je to da širimo mir, da se sjetimo  svih nevino ubijenih u Bosni i Hercegovni. Nosimo tu parolu “Da se nikada ne zaboravi i nikome ne ponovi” i ovo naše druženje to i potvrđuje. Isto tako ovaj broj biciklista i vi sami ovdje pokazujemo da nikada nećemo više dozvoliti da se nešto tako ponovi.”

Članovi BK “Tetak” Donji Vakuf zajedno sa zvanicama i predstavnicima drugih biciklističkih klubova su se nakon kratkog predaha uputili prema Spomen-parku gdje je položeno cvijeće i proučena fatiha na Centralnom šehidskom spomen obilježju.

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print