Foto // Dani AVNOJ -a u Jajcu

Javna ustanova Muzej II zasjedanja AVNOJ-a i ove godine domaćin je manifestacije „Dani AVNOJ-a“. Ova godina je posebna jer se obilježava jubilarnih 80 godina od održavanja Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, ključnog događaja u našoj historiji.

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a tradicionalnu manifestaciju „Dani AVNOJ-a u Jajcu“ organizuje od 2008. godine kada je obilježena 65-ta godišnjica II zasjedanja AVNOJA-a, kada je ovom skupu prisustvovalo preko pet hiljada antifašista iz Bosne i Herecegovine i iz ostalih država bivše Jugoslavije. Te godine obnovljeni Muzej II zasjedanja AVNOJ-a zvanično je ponovo otvoren.
Manifestacija „Dani AVNOJ-a u Jajcu“ jedinstvena je na našim prostorima. Muzej II zasjedanja AVNOJ-a na ovaj način čuva sjećanje na antifašističku tradiciju svih jugoslovenskih naroda.
Danas su posjetioci i gosti, koji su iz raznih krajeva bivše zajedničke države došli u Jajce, položili cvijeće na Spomen fontanu borcima i oslobodiocima grada Jajca. Potom je upriličena  Svečana akademija povodom 80 godina od Drugog zasjedanja AVNOJ-a.
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print