FOTO/Četiri države, desetine gradova, 1000 km, jedan cilj – Srebrenica

0
210

Deset članova Biciklističkog kluba “Sabahudin Duzić Tetak” iz Donjeg Vakufa,  2.  jula u 15 sati startalo je ispred gradske vijećnice u Beču svoju vožnju ka Srebrenici.

Admir Vrebac Beba, Samir Zahirović Pajo, Mirsad Kosovac, Semir Kapić, Ernest Abdagić, Eldin Žerić, Haris Hadžić, Esad Turanović, Adin Kovač i Fahrudin Velić u osam etapa, prešli su put dug 1098 kilometra vozeći kroz Austiju, Sloveniju i Hrvatsku do Bihaća gdje su se pridružuli učesnicima  15. Biciklističkog maratona “Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi” u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Oko 300 biciklista iz Bosne i Hercegovine i regiona, nakon odmora u Jajcu, stigli su u Donji Vakuf odakle su nastavili 15. biciklistički maraton Bihać – Srebrenica.

Učesnici 15. biciklističkog maratona “Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi”, prilikom prolaska kroz Donji Vakuf sjetili su se rahmetli Sabahudina Duzića, dugogodišnjeg učesnika maratona po kojem je donjovakufski biciklistički klub dobio ime. U prisustvu članova porodice položeno je cvijeće, a oko 400 biciklista i tehničkih lica maratona na primjeren način odali su počast rahmetli Tetku.

Donjovakufski biciklisti, rutom dugom 1.098 kilometara, od Beča do Srebrenice, na svoj način odali su počast i čuvaju sjećanje na žrtve genocida.

Sinoć, oko 7 sati, svi učesnici Biciklističkog maratona “Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi” stigli su u Memorijalni centar Potočari.

Danas će biti klanjanja džennaza za 33 identificirane žrtve genocida.

„Posebnu zahvalnost članovi BK “Tetak” duguje Saibu Šahmanoviću i Naseru Harbašu sa porodicama, koji su pripremili doček za desetine biciklista u svojoj porodičnoj kući. Hvala puno i našem velikom prijatelju Šefiku Harbašu iz Bosanske Krupe. Nakon klanjanja džennaze, ekspedicija se vraća u Donji Vakuf“, istakli su iz BK „Sabahudin Duzić Tetak“

Ekspediciju uz deset biciklista čine i članovi pratnje, doktor Hamdija Mlinarević, predsjednik Sportskog saveza općine Donji Vakuf, Sead Cerić, sekretar Saveza, te Amer Čolak.

Podršku BK “Sabahudin Duzić Tetak” u realizaciji maratona pružili su Općina Donji Vakuf, Sportski savez Donji Vakuf, firma “Promo” Donji Vakuf i drugi subjekti. Veliku podršku Donjovakufljanima pružili su bračni par Rijad i Sabina Halilović, Donjovakufljani, vlasnici respektabilne prijevozničke firme u Beču, saopćio je Biciklistički klub “Sabahudin Duzić Tetak”.

Redakcija Radija Donji Vakuf pratila je naše momke sve vrijeme tokom njihove ekspedicije. Ponosni smo na sve bicikliste, koji su maratonom dugim više od 1000 km odali počast žrtvama genocida, a posebno na kolegu Samira Zahirovića Paju.

U fotogaleriji pogledajte kako je prošao njihov put od Donjeg Vakufa do Beča i nazad u BiH, do Srebrenice.