Foto / Berači bilja na Vranici

Proteklog vikenda ekipa portala gornjivakuf.com posjetila je predivnu planinu Vranicu, koja se nalazi u blizini Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Na tom putovanju, kako navode,  doživjeli su fascinantno iskustvo promatrajući berače ljekobilja u akciji. Naša prekrasna Vranica još uvijek obiluje prirodnim blagom, a posebno se ističe bogatstvom brusnice, koja je u punom jeku berbe. – piše gornjivakufom.com.

No, ljekovitost brusnice nije jedina priča koja dolazi s planine Vranice. Berači također uspješno beru borovnice (Vaccinium myrtillus), koje su također izrazito bogate hranjivim tvarima. Lokalni berači ove bobice ostvaruju značajne prihode svake godine. Borovnice su poznate po svom visokom sadržaju antioksidanasa, vitamina C i vlakana. One podržavaju zdravlje očiju, jačaju imunološki sistem i pomažu u očuvanju zdravlja srca.

Ovaj spoj prirodnih resursa i ljudske aktivnosti omogućava lokalnom stanovništvu da branjem ljekobilja ostvari značajne prihode. Osim brusnice i borovnice, berači prikupljaju različite vrste trava koje se koriste za pripremu ljekovitih čajeva. Ovi čajevi su traženi zbog svojih blagotvornih učinaka na zdravlje, a lokalni berači su ključni članovi lanca opskrbe.

Unatoč svim prednostima, postoje i izazovi s kojima se susreću berači ljekobilja na Vranici. Nažalost, područja gdje su najaktivniji berači često su zagađena različitim vrstama otpada, uključujući PVC boce, papire i druge oblike smeća. Ovo je velika šteta jer se planina Vranica brine o njima, pružajući im mogućnost za održivu egzistenciju.

Kako bismo očuvali ovu prirodnu ljepotu i omogućili lokalnom stanovništvu da nastavi s prosperitetnom berbom ljekobilja, važno je educirati ljude o važnosti očuvanja okoliša. Čuvajući prirodu i smanjujući zagađenje, možemo osigurati da planina Vranica ostane blago za generacije koje dolaze.

Na kraju, ne možemo zaboraviti na ljepotu planine Vranice u ovo doba godine. Jesenje boje igraju se po pejzažima, stvarajući prizore koji oduzimaju dah. Ovo je vrijeme kada priroda sama priča priču, a berba ljekobilja postaje još čarobnija.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print