Fondacija CURE: Protestna šetnja uz poruku “Neću cvijet, hoću pravdu”

0
111

Aktivistkinje Fondacije CURE, povodom obilježavanja 8. marta – Međunarodnog dana žena, organizirale su u Sarajevu protestnu šetnju kako bi ukazale na diskriminaciju žena i na nasilje koje svakodnevno trpe u bosanskohercegovačkom društvu.

Desetine žena okupile su se ispred Parlamentarne skupštine BiH i mirnom šetnjom uputile su se prema BBI centru noseći transparente na kojima je, između ostalog, pisalo Neću cvijet, hoću pravdu, Feminizam kaže: Stop femicidu, Za revoluciju spremne…

Historija 8. marta i njena pokretačka energija je u revoluciji, nastala zbog surove realnosti koja je natjerala žene radnice tekstilne industrije da protestvuju zbog neljudskih uslova rada i niskih primanja i to 8. marta davne 1857. godine u New Yorku.

Na talasu industrijskog kapitalizma je kreiran režim koji svima otežava uvjete života – a u kombinaciji s patrijarhatom – ne i za isti novac. Historija ostvarivanja ženskih prava je turbulentna, žene širom svijeta koje se i izbore za određena prava, vrlo brzo gube ta ista ili neka druga prava.

“U BiH žene su prošle jako sličnu historiju, da bismo došle do 2018. godine, godine kada retradicionalizacija, fašizam, nacionalizam i patrijarhat osvaja teritorije BiH. Retoriku vode lideri, a glavno sredstvo mjerenja radikalizma ideologije koju zastupa jeste količina ograničavanja sloboda i prava žena”, naglasile su Aktivistkinje Fondacije CURE.

Nažalost, nakon jake uloge koje su žene u BiH imale kroz historiju, u 2018. godini mnoge od nas su na samim marginama društva, ne odlučujemo o važnim ekonomskim i političkim pitanjima, ne sudjelujemo u važnim odlukama o sadašnjosti i budućnosti naše zemlje, ne pregovaramo o ustavnim promjenama ili Reformskoj agendi, nema nas ni u Predsjedništvu BiH, stopa nezaposlenosti žena je alarmantno visoka, a marginalizovane žene su višestruko diskriminisane.

izvor:radiosarajevo.ba