Predstavnicima Udruženja poljoprivrednika Općine Fojnica u četvrtak je na prigodnoj svečanosti uručeno rješenje o registraciji “Fojničkog krumpira” oznakom geografskog porijekla.
U prisustvu načelnika Općine Fojnica Sabahudina Klisure, općinskih vijećnika, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona te brojnih drugih visokih zvanica, Sanin Tanković, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine uručio je rješenje o registraciji “Fojničkog krompira” predsjednici Udruženja poljoprivrednika Općine Fojnica Lamiji Durić, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.
Na svečanosti je istaknuto kako je registracija “Fojničkog krompira” oznakom geografskog porijekla značajan korak koji potvrđuje vrijednost i kvalitetu ovog proizvoda, štiteći njegovu autentičnost i prepoznatljivost na tržištu. Uz očuvanje tradicije i identiteta regije u kojoj se “Fojnički krompir” uzgaja, oznaka geografskog porijekla koju dodjeljuje Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine otvara nove mogućnosti za razvoj poljoprivrede i lokalne zajednice.
Ugled i prepoznatljivost “Fojničkog krompira” datira već duže vrijeme, i to ne samo na području Srednjobosanskog kantona, nego i šire. Prema izvorima iz literature, uzgoj krompira na području Fojnice datira od početka XVIII stoljeća. Dugogodišnja tradicija nastavlja se i danas, a njena specifičnost ogleda se u činjenici da proizvodnja krompira na području općine Fojnica u posljednjim godinama bilježi ubrzan rast, navode iz Agencije.
Područje Fojnice nalazi se s jedne strane pod utjecajem Mediterana koji uvjetuje visoke dnevne temperature zraka tokom vegetacije, a s druge strane, visoke planine Vranica, Zec, Bitovinja, Kreuščićka, Šćit i Pogorelica prouzrokuju izraženo opadanje noćnih temperatura zraka te na taj način usporavaju fiziološke procese u biljkama krumpira, što doprinosi nakupljanju suhe tvari. Laboratorijskim analizama utvrđena je vrijednost suhe tvari “Fojničkog krompira” u mjestu Otigošće do 20,02 posto.
Proizvodnja “Fojničkog krompira” provodi se u skladu sa smjernicama utemeljenim na naučnim i stručnim saznanjima, ali i iskustvenim znanjem nastalim kroz dugu tradiciju proizvodnje u ovom geografskom području. Za proizvodnju se, u pravilu, koristi sadni materijal sorte Agria i druge sortne reprodukcije. Sortiment se zasniva, kako na sortama s dugom tradicijom uzgoja, tako i na novijim sortama, u skladu s njihovom prilagodljivosti na agroekološke uvjete i zahtjeve tržišta.
Faktor