Finale nogometne Lige šampiona: Kraljevski klub protiv Stare dame

0
56

Večeras u Kardifu, prijestolnici Velsa, za pobjednika nejelitnijeg nogometnog takmičenja, za trofej Lige šampiona, borit će se Juventus i Real Madrid.

Kraljevi iz Madrida imat će šansu da postanu prvi tim koji je odbranio trofej otkako se najelitnije evropsko takmičenje igra pod ovim imenom.

U dosadašnjih 14 finala Real je 11 puta slavio. S tih 11 titula Kraljevski klub je uvjerljivo najtrofejniji klub ovog natjecanja. Iza njih je Milan sa sedam naslova.

S druge strane, Juventus je osam puta igrao završnu utakmicu i samo je dva puta uspio podići pehar. Da li ih baš taj podatak svrtava u grupu “luzera” završnice ovog takmičenja?

 

Najtrofejniji protiv “najvećih luzera”

 

Jednom su se Real i Juventus sastali međusobno u finalu Lige prvaka. Bilo je to 1998. godine u Amsterdamu kada je Real slavio pogotkom Predraga Mijatovića.

Publika u našoj zemlji s posebnom pažnjom prati ovo finale, jer imamo i našeg predstavnika. Večeras na stadion u Kardifu istrčat će i naš Miralem Pjanić koji je uoči meča rekao:

“U Ligi prvaka igraju najbolji klubovi i igrači. To je vrlo izazovan turnir. Tokom godine smo svakodnevno radili da bismo došli u situaciju u kakvoj smo danas, da se borimo za trofej, i optimistični smo. Moj san je da osvojim Ligu prvaka. To bi bilo nezamislivo”, kazao je Pjanić.

Svjestan je Pjanić da će Real Madrid biti teško ugroziti. Pitanje je ima li kraljevski klub uopšte slabu tačku.

“Real Madrid je imao sjajnu sezonu, i još su ti koji drže pehar od prošle sezone. To znači da su oni naviknuti na ovakve utakmice, na ovakva takmičenja i na ovakva finala”, analizirao je Pjanić, dodavši kako će se nešto pitati i Juventus.

“Mislim da smo demonstrirali u dosadašnjim nastupima kako zaslužujemo biti ovdje, u finalu. Bilo je to jedno sjajno putovanje, i tim posjeduje apsolutnu želju uzeti taj naslov. Moramo biti mirni. Odlučit će mali detalji. Oni imaju slabosti, baš kao i mi, i bilo koji tim.”, dodao je Pjanić.

Veliko finale Lige prvaka igra se na stadionu u Kardifu večeras od 20:45.

 

Izvor:bhrt.ba