Filmska pljačka u Hrvatskoj: Ukraden nakit vrijedan tri miliona kuna

0
50

Gdje je više od tri miliona kuna vrijedan nakit koji je pod okriljem noći tokom vikenda ukraden iz zlatare “Genc” u Gajevoj ulici u Krapini, pitanje je koje muči zagorsku policiju, kao i vlasnika zlatare.

S obzirom na modus operandi, čini se da je provalnik ili više njih itekako dobro znao gdje je što skriveno u zlatarnici i iz kojeg ugla vreba “opasnost”, tačnije videonadzor i alarm, piše “Jutarnji list”.

Prostorija gdje se nalazio trezor

Provaljeno je u noći sa subote na nedjelju. Lopov je izbio cilindar na ulaznim vratima zlatare te se potom “okomio” na bazu na kojoj je spojen sistem zaštite i alarm. Sve kablove je pokidao i praktički deaktivirao sistem. Potom je s polica i vitrina poskidao sav zlatni i srebrni nakit, nakon čega je i u pomoćnoj prostoriji, gdje se nalazio trezor, napravio darmar.

Napravio je otvor u trezoru iz kojeg je uzeo pravo malo bogatstvo. Prilikom odlaska iz zlatare s plijenom uzeo je cijeli sistem zaštite s diskom i potom zatvorio za sobom vrata. Da su imali nepozvanoga gosta, zlatari su otkrili u nedjelju predvečer.

– Ne znam što bih rekao. Zgrožen sam činom. Radio sam u subotu do 14 sati, a prostor sam napustio i zaključao 20 minuta poslije. U nedjelju oko 18 sati sam došao do radnje po neke stvari i imao sam što vidjeti. Cilindar brave razvaljen, svi kabeli i baza za snimanje počupani, trezor cijeli izrezan, police ispražnjene.

Nakit nije bio osiguran

Stakla na vratima, koja gledaju na glavnu ulicu, nisu bila razbijena pa se odmah nije ni primjećivalo. Ukraden je nakit od kojih je dosta toga bilo po narudžbi pa za kupce moramo raditi brzo novi – izjavio je radnik “Genca”.

Na pitanje je li trezor bio lako dostupan i vidljiv odgovara:

– Po ulasku u zlatarnicu, mogao se vidjeti u stražnjoj prostoriji. Od policije nemam još nikakvu povratnu informaciju. Očevid su detaljno napravili, a ukradeni nakit nažalost nije bio osiguran – kažem nam zlatar izrazivši nadu da će ih policija, kad-tad, razveseliti s pronalaskom počinitelja i vrijednog nakita.

Iz zagorske policije su kratko saopćili da je nepoznati počinitelj nasilno tokom vikenda ušao u poslovni prostor u Krapini iz kojeg je otuđio veću količinu zlatnog i srebrnog nakita, nanijevši time štetu od nekoliko miliona kuna 47-godišnjem hrvatskom državljaninu, piše “Jutarnji list”.