Film “Balada” Aide Begić ovogodišnji bh. kandidat za Oskara

0
30

Bosanskohercegovački kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oskar Američke akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) je film “Balada” rediteljke Aide Begić.

 

Udruženje filmskih radnika BiH, kao certifikovana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, organizovala je izbor, te je komisija u čijem su se sastavu našli reditelj Alen Drljević, scenaristkinja Elma Tataragić, producent Jovan Finzi Marjanović, rediteljka i scenaristkinja Ines Tanović, producent Armin Hadžić, scenaristkinja Bojana Vidosavljević, reditelj Goran Dujaković, producentkinja Amira Kudumović, rediteljka Faruk Lončarević i scenaristkinja Asja Krsmanović, glasanjem odlučila o bosanskohercegovačkom kandidatu.

 

Film “Balada” je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, Filmskom festivalu u Takmičarskom programu, a nastao je u produkciji producentske kuće Film House iz Sarajeva.

 

Film “Balada” je priča o Merjem-Meri (30), neambicioznoj domaćici i majci djevojčice Mile (8), koja se poslije deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću. Ubrzo nakon povratka, Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Njena nada da će dobiti staratljstvo nad kćerkom je svakim danom sve manja jer nema priliku da nađe stalni posao. Jedino što je čini srećnom, a zbog čega je svi osuđuju, odlazak je na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.

 

Uloge u filmu “Balada” ostvarili su Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović i Amar Čustović. Autorsku ekipu filma pored scenaristkinje i rediteljke Aide Begić, čine direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Redžinald Šimek, kostimografkinja Sanja Džeba, scenografkinja Emina Kujundžić, mejk-ap artist Lamija Hadžihasanović Homarac i kasting direktorica Timka Grin. Producenti filma su Adis Đapo, Aida Begić i Erol Zubčević.

 

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 21 godinu kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film.

 

Na osnovu kandidature Udruženja filmski radnika, film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića je 2002. godine nagrađen nagradom Oskar za najbolji strani film, a bh. kandidat za 2020. godinu, film “Kuda ideš, Aida?” Jasmile Žbanić bio je nominovan za ovu prestižnu nagradu. Nagradu Oskar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti dok je sama ceremonija dodjele jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u a i u svijetu.