Federalni štab civilne zaštite naredio određivanje prostora za karantin

U cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusa (COVID-19) danas je u Sarajevu održana osma vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavao načelnik Štaba Fahrudin Solak.

Na današnjoj sjednici FŠCZ donijeta je naredba koja se tiče određivanja prostora za karantin. U njoj se naređuje Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH da hitno pripremi epidemiološki izvještaj i dostavi ga Federalnom ministarstvu zdravstva radi donošenja rješenja o stavljanju u karantin i određivanju prostora za karantin povodom najavljenog dolaska čarter leta iz Rima na Međunarodni aerodrom Sarajevo planiranog za 27.3.2020. godine.

Federalni štab civilne zaštite - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Federalni štab civilne zaštiteFOTO: FŠCZ

Ovom naredbom od “Međunarodnog aerodroma Sarajevo” se traži da poduzme sve higijensko-epidemiološke mjere dezinfekcije prtljaga odmah nakon istovara iz aviona, a od Granične policije BiH da poduzme sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se obezbijedilo što kraće zadržavanje putnika na  aerodromu, uz poštivanje svih preventivnih mjera i mjera dezinfekcije u skladu s prethodnim naredbama.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) je zadužena da obezbijedi prijevoz putnika i prtljaga nakon završene procedure na aerodromu do mjesta određenog za karantin.

Federalni štab civilne zaštite - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Federalni štab civilne zaštiteFOTO: FŠCZ

Za provođenje ove naredbe odgovorni su JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, Kantonalno ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo zdravstva i Federalna uprava za inspekcijske poslove.

izvor: avaz.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print