Federalni štab civilne zaštite donio 12 novih naredbi

0
176

Radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusom (Covid-19) na području Federacije Bosne i Hercegovine, danas je Federalni štab civilne zaštite donio 12 naredbi, s tim da se 10 odnosi na sve kantone kojima se stavlja na raspolaganje zaštitna oprema.

Današnjom naredbom FŠCZ, poljoprivredni proizvođači koji obavljaju proljetnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prijevoznim sredstvima za prijevoz pčelinjih društava, opreme i materijala te vrše prijevoz poljoprivrednih proizvoda, mogu nesmetano obavljati poljoprivrednu djelatnost na prostoru FBiH te se izuzimaju iz naredbi od 20., 21., 27. i 29. marta i od 3. aprila 2020. godine. Istom naredbom, trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare mogu obavljati svoju djelatnost i izuzimaju se iz naredbe od 3. aprila 2020. godine.

Naređeno je FUCZ da stavi na raspolaganje zaštitnu opremu kantonalnim štabovima civilne zaštite za svih 10 kantona na području FBiH koji će je dalje raspodijeliti javnim zdravstvenim ustanovama na tom području. Radi se o 700 višekratnih zaštitnih odijela, 6.000 vizira, 50.000 rukavica i 3.000 naočala

Uvodi se obavezna mjera karantina - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Uvodi se obavezna mjera karantinaFOTO: AVAZ

Uvodi se obavezna mjera karantina po rješenju Federalnog ministra zdravstva svim licima koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu (BiH) na graničnim prijelazima: Međunarodni aerodrom Sarajevo, Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II i Ivanica. Od primjene ove naredbe izuzimaju se vozači, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje u međunarodnom prometu i osobe u pograničnom i prekograničnom kretanju.

Naređuje se FUCZ da osigura šatorski prostor za boravak osoba na ovim graničnim prijelazima, dok će se na graničnim prijelazima Izačić i Bijača koristiti ranije uspostavljeni šatorski prostor od strane Oružanih snaga

Donesene nove naredbe - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Donesene nove naredbeFOTO: AVAZ

Naređuje se kantonalnim štabovima civilne zaštite da, pod pratnjom policijskih službenika, osiguraju transport lica koja ulaze u BiH s graničnog prijelaza do mjesta određenog u rješenju za karantin. 

Kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i kantonalnim upravama policije naređeno je da osiguraju stalno prisustvo policijskih službenika na ovim graničnim prijelazima, a Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da upućuje osobe u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor na ovim prijelazima te da zadrži putne isprave do izdavanja rješenja o mjerama karantina i njihovog preuzimanja od nadležnog štaba civilne zaštite.

Stupanjem na snagu ove naredbe prestaje da važi ona od 6. aprila 2020 godine.

izvor: avaz.ba