Federacija najavljuje popuštanje mjera naredni mjesec

0
402

“Broj zaraženih u Federaciji je porastao na 681, a dosad su ukupno izvršena 8.473 testiranja. Najviše zaraženih ima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 215, slijedi KS s 90 i TK s 82”, izjavio je Čerkez. On je izvijestio i kako je broj hospitaliziranih trenutno 69, a devet pacijenata se nalazi na respiratoru.

“Imamo i 84 oporavljena pacijenta. Statistike pokazuju da je od 28 preminulih njih 19 bilo starije od 65 godina”, kazao je Čerkez. On je kazao kako su radili istraživanje u kojem su statističke pokazatelje evropskih zemalja poredili s našim.

“Uzeli smo Englesku, Italiju, Francusku, Njemačku i jednu zemlju iz regije – Albaniju koja ima stabilne prilike. U svim ovim zemljama nakon 100 slučajeva je došlo do eksponencijalnog rasta, dok je BiH i dalje zadržala linearni rast”, kazao je. Kad govorimo o obolijevanju, nastavio je, u FBiH je na 100 hiljada 28 zaraženih, u RS-u je značajno više 36,17.

“Ako se poredimo sa susjednim zemljama, opet smo bolji. Hrvatska ima 42, Srbija ima 90, a Njemačka, za koju se smatra da ima dosta dobar odgovor, ima 99 oboljelih na 100 hiljada stanovnika”, izjavio je. Čerkez je kazao kako je cilj da se u narednom mjesecu popuste mjere, a sve na bazi analize koja će biti urađena.

“Cilj nam je da ostanemo u ovom linearnom rastu, da ne bismo u septembru opet imali negativnu situaciju. Naredne sedmice ćemo gledati šta možemo popuštati, jer smo svjesni da je i našem stanovništvu izolacije već previše. Pokušat ćemo naći modalitete kao što rade i sve druge zemlje”, najavio je Čerkez, prenosi Klix