Februarske penzije ostaju iste: Primjena Zakona o PIO-u počinje 1. marta, a povećanje penzija u aprilu

0
213
penzioneri

Nakon što je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, zakon je objavljen u Službenim novinama Federacije BiH, a osam dana od objavljivanja stupa na snagu, tačnije 1. marta.

Podsjećanja radi, Zijad Krnjić, direktor Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja FBiH, za Faktor ranije je objasnio da povećanje penzija od deset i pet posto, koje donosi novi zakon o PIO-u, penzioneri mogu očekivati sa martovskim penzijama koje se isplaćuju u aprilu.

Povećanje od deset posto se odnosi na osobe koje su se penzionisale do 31. jula 1998. godine i pet posto od te godine do kraja 2007.

Novi zakon o PIO-u donosi pravedniji izračun penzija, uveden je bodovni sistem. Visina penzija će zavisti od uplaćenih doprinosa. Tačnije, što se više uplati za doprinose i plaće će biti više. Novim zakonom se neće dopustiti da budući penzioneri imaju više penzije od plaća, a što je bio slučaj po starom zakonu.

Još se ne zna tačan datum isplate penzija za februar.

– O datumu isplate penzija za februar odluku će donijeti Upravni odbor Zavoda, ali, kako određuje i sporazum Vlade i penzionera, ne bi trebalo biti razloga da isplata ne bude 5. marta – kaže Tomislav Kvesić, portparol Zavoda, potvrđujući i da je finansijsko stanje uredno i da se može očekivati da isplata bude realizirana u jednom danu.

izvor:faktor.ba