FBiH / Otkazana vanredna sjednica Parlamenta, stigli samo zastupnici SBB-a, SDP-a i DF-a

0
161

Zastupnici Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte za danas su zakazali vanrednu sjednicu Predstavničkog doma radi razmatranja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, ali je ona otkazana. Na vanrednu sjednicu su došli su zastupnici klubova SBB-a BiH, SDP-a BiH i Demokratske fronte.

Zbog nedolaska zastupnika drugih stranaka, vanredna sjednica je ipak otkazana.

“Poziv za sjednicu dobili smo u skladu s Poslovnikom i kao odgovorni politički projekat odlučili smo da učestvujemo u radu današnje sjednice”, izjavio je šef Kluba SBB-a BiH Nasir Beganović.

Navedenim Prijedlogom zakona klubovi SDP-a i DF-a predlažu da se urede izborne jedinice i broj mandata u Predstavničkom domu u skladu s demokratskim principima, jer, kako navode, 15 godina nije ispoštovana zakonska obaveza Parlamenta, koja proističe iz Izbornog zakona BiH.

Također, zakonom bi bio uređen broj i struktura delegata Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića, kojom je utvrđeno da treba mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona da bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama.

Podsjećamo, klubovi SDP-a i DF-a u novembru su sakupili potreban broj potpisa, ali je rukovodstvo Predstavničkog doma odbilo zakazati sjednicu, te su ovog puta odlučili da iskoriste poslovničko pravo i sami zakažu zasjedanje.

Radiosarajevo.ba