Fahrija Dautbegović – Faćo najbolji donjovakufski golman svih vremena

U petak je u sali Centra za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf održana 15. revijalna manifestacija „Izbor sportiste godine Donjeg Vakufa za 2017.“

Sportski savez općine Donji Vakuf ima svoja posebna priznanja koja se dodjeljuju za razvoj i unaprjeđenje sporta, sportske infrastrukture i fizičke kulture, te za druge vidove afirmacije i promocije sporta, entuzijazma, sportske rekreacije i takmičarskog duha.

Priznanje Sportskog saveza u kategoriji „DOPRINOS RAZVOJU SPORTA I PROMOCIJI DONJEG VAKUFA“ dodjeljuju se sportistima, sportskim i javnim radnicima koji su na najbolji način, čineći nešto korisno i dobro, uz velike napore i lični angažman, ostavili neizbrisiv trag u razvoju i afirmaciji donjovakufskog sporta i sportske infrastrukture.

Ove godine, priznanje za „Doprinos razvoju sporta i promociji Donjeg Vakufa“ dodijeljeno je Fahriji Dautbegoviću – Faći, Donjovakufljaninu, vrhunskom golmanu koji je karijeru počeo u matičnom FK „Radniku“, a proslavio se noseći dres kakanjskog „Rudara“ i nogometnog velikana – zagrebačkog „Dinama“.

Branio je Faćo i u „Minhenu 1860“, Ljubljanskoj „Olimpiji“ i FK „Sarajevo“, kao i za reprezentaciju bivše Jugoslavije, a nakon vrhunske igračke, nastavio je i uspješnu trenersku karijeru, blisko sarađujući sa još jednim fudbalskim genijalcem – Miroslavom Ćirom Blaževićem.

U sklopu Večernjakovog priloga “Dinamovih sto godina” Fahrija Dautbegović najboljim vratarom u Dinamovih sto godina!

Fahrija Dautbegović rođen je 1943.godine u Donjem Vakufu. Karijeru je započeo u domaćem  Radniku, a punu afirmaciju doživio u Rudaru iz Kaknja u kojem je branio od 1963.do 1967.godine kada je prešao u Dinamo, te bio u legendarnoj momčadi koja je te godine osvojila Kup Velesajamskih gradova. Od 1967.do 1973.godine za Dinamo je branio 341 utakmice, a osvojio je i Kup Jugoslavije 1969.godine.Nakon Dinama, branio je u Minhenu 1860, ljubljanskoj Olimpiji, Sarajevu i Iskri iz Bugojna. Za reprezentaciju Jugoslavije branio je dvaput.

                       Prije 41 godinu: Legendarni Faćo spasio FK Sarajevo

Novinski tekstovi u proljeće 1977. godine najavljivali su horor-scenarij. “Hoće li Sarajevo ostati bez oba prvoligaša”, stajalo je u naslovima tekstova vezanih uz završnicu Prvenstva Jugoslavije u fudbalu.

Pesimistične prognoze nisu bile bez osnova. Željezničar je čvrsto držao “fenjer” tabele, a komšije s Koševa jedva su se održavale na ivici drugoligaškog ambisa.

Pet kola prije kraja Željezničar je bio posljednji s 20 bodova, kruševački Napredak pretposljednji s 24, dok su krug kandidata za seobu u niži rang zaokružili Sarajevo, Čelik, Vojvodina i OFK Beograd, svi sa po 25 bodova.

Fudbaleri Sarajeva imali su težak raspored, pri čemu je vjerovatno odlučujuća utakmica bila u 30. kolu protiv direktnog konkurenta Napretka u Kruševcu.

Osam minuta prije kraja Sarajevo je izvelo kontranapad, Safeta Sušića je u kaznenom prostoru zadržao Milićević, a sudija Tauzes iz Ljubljane pokazao je na bijelu tačku. Siguran izvođač jedanaesterca bio je Ante Rajković za 0:1. Gol za, nije pretjerano reći, jednu od najvažnijih pobjeda u historiji Bordo kluba.

Na kraju utakmice su domaći igrači ronili suze, a fudbaleri Sarajeva trčali u zagrljaj spasioca Faće Dautbegovića.

Pokazalo se da je utakmica u Kruševcu riješila pitanje putnika u Drugu ligu. Osim Željezničara (26 bodova) ispao je i Napredak (28), dok je Sarajevo “preživjelo” s 30 bodova pri čemu je ključ opstanka bila životna partija Fahrije Dautbegovića u Kruševcu.

Odlično je branio jedanaesterce. Dugo je bio trener Dinamovih golmana, a kao pomoćnik selektora Miroslava Ćire Blaževića i Branka Ivankovića dva puta je radio u reprezentaciji Irana, a zadnji angažman imao je u Kini kao pomoćnik Branka Ivankovića.

FOTO/Radiosarajevo.ba;yugopapir, večernji.hr

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print