Fabrika obnovljena, kredit vraćen: Kreće proizvodnja u Steelminu

0
362

Britanska kompanija Red Rock Resources objavila je danas da je firma Steelmin u potpunosti otplatila kredit koji je dobila prošlog juna za obnovu fabrike i pokretanje proizvodnje u Jajcu.

Kako je rečeno, Steelmin je Red Rocku otplatio kreditod 4,3 miliona eura koji je koristio za obnovu i osposobljavanje pogona za proizvodnju ferosilicija.

Red Rock je ušao u finansijski aranžman sa Steelminom u junu 2017, čime je stekao 16 posto dionica kompanije. Udio je kasnije povećao na 22 posto.

Iz Red Rocka je rečeno da Steelmin najavljuje početak proizvodnje u pogonu u Jajcu za april. Riječ je o pogonu nekadašnje Elektrobosne.

Kupci poznata industrijska imena

Steelminova fabrika će se u početku sastojati od obnovljene Peći V, koja će proizvoditi 29.000 tona ferosilicija godišnje i 5.800 tona mikrosilike.

Nakon obnove druge peći, fabrika će imati kombinovani godišnji kapacitet od 48.720 tona ferosilicija i 9.700 tona mikrosilike.

Kako je ranije rečeno, Steelmin će proizvoditi ferolegure, koji su vrlo tražen i cijenjen proizvod, a koji će plasirati željezarama u Italiji, Austriji i Njemačkoj, te Americi i Aziji.

Ciljani kupci su svjetski priznate kompanije ArcelorMittal, Riva, ThydssenKrupp, Beltrame, Duferco koje su već iskazale interes za ove proizvode.

Posao za stotine radnika u dva grada

BiznisInfo je ranije pisao da, kada u pogon budu stavljeni svi kapaciteti, posao će dobiti više od 300 radnika.

Isti investitor je u Gornji Vakuf već prebacio opremu za pripremu kvarca za proizvodnju, uključujući drobilice, sita i bubnjeve za pranje kvarca.

Samo se čeka početak proizvodnje u Jajcu pa će i u Gornjem Vakufu radna mjesta dobiti najmanje 50 radnika, koji će pripremati sirovine za proizvodnju u Jajcu.

Dionice Red Rocka, kompanije za istraživanje i razvoj prirodnih resursa, danas su porasle za 11 posto.

izvor:biznisinfo.ba