Evropa ponovo žarište korone: Austrija u lockdownu, centar kontinenta u “crvenom”

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg objavio je danas kako Austrija ulazi u 20 dana potpunog zatvaranja, čime je država postala prva koja se na ovaj način želi “obračunati” s nevakcinisanim osobama.

Austrijski kancelar je naglasio kako Austriji nije pošlo za rukom da veći broj građana uvjeri da se vakcinišu te ja naglasio kako su ovakve mjere neophodne.”Unatoč dugotrajnom pokušavanju, nije nam pošlo za rukom uvjeriti dovoljno građana da se vakcinišu i zato ne vidimo drugog izlaza nego uvesti ograničavajuće mjere i za one koji su vakcinisani, i to za dobrobit svih nas”, rekao je Schallenberg nakon sastanka s premijerima austrijskih saveznih pokrajina.

Razlog za donošenje rigoroznih mjera austrijski kancelar vidi prije svega u nedovoljnom broju vakcinisanih osoba, što je dovelo do porasta broja novozaraženih u posljednjih nekoliko sedmica.

Međutim, pored Austrije, ni ostatak evropskog kontinenta ne “briljira” kada je riječ o broju novozaraženih koronavirusom, a trenutno se nekoliko država u Evropi izdvaja po ovoj negativnoj statistici.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, područje koje trenutno predstavlja najveće žarište koronavirusa jeste centralna Evropa.

Države koje trenutno imaju više od 480 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, uzevši u obzir sedmodnevnu incidencu, jesu Češka Republika, Austrija, Slovačka i Mađarska. Također, u ovom dijelu Evrope po ovoj negativnoj statistici izdvajaju se i Slovenija, kao i Hrvatska.

rema podacima stranice Our World in Data, od država centralne Evrope najveći broj vakcinisanih ima Austrija, ukupno 64 posto potpuno vakcinisanih, dok Slovačka ima najmanji procenat vakcinisanih od zemalja centralne Evrope. U ovoj državi, procenat potpuno vakcinisanih kreće se oko 43 posto.

Kada je riječ o zemljama u najbližem susjedstvu, a koje se suočavaju s većom incidencom, Slovenija je potpuno vakcinisala 55 posto stanovnika, dok je 46 posto građana Hrvatske potpuno vakcinisano.

Zapadna Evropa u boljem stanju

S druge strane, zapadni dio Evrope nalazi se u nešto boljoj situaciji te se na ovom dijelu sedmodnevna incidenca na 100.000 stanovnika još uvijek drži na 120 slučajeva.

Države koje se nalaze u nešto težoj situaciji jesu Belgija i Nizozemska, koje je i njemački institut Robert Koch proglasio područjima visokog rizika od zaraze koronavirusom.

Zapadni dio Evrope broji manje zaraženih od istoka (Foto:ECDC)
Zapadni dio Evrope broji manje zaraženih od istoka (Foto:ECDC)

Prema Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, većina ostalih zemalja u Evropi ocjenjuje se trenutno kao područje gdje se sedmodnevna incidenca kreće između 240 i 479 slučajeva zaraze.

Zbog toga su brojne zemlje podigle nivo opreza te razmišljaju o uvođenju 2G pravila, odnosno pravilnika koji definira da u objekte mogu ući samo osobe koje su vakcinisane ili prebolovale koronavirus, a građani sve češće umjesto osobnih iskaznica policajcima i covid redarima pokazuju “zelene iskaznice” kao dokaz o vakcinaciji.

Broj zaraženih u Evropskoj uniji (Foto:Our World in Data)
Broj zaraženih u Evropskoj uniji (Foto:Our World in Data)

Osim Austrije, zemlja koja u ovom trenutku razmatra uvođenje novih mjera jeste Njemačka. Angela Merkel, kancelarka u odlasku, izjavila je kako se u ovoj zemlji mora pod hitno zaustaviti eksponencijalni rast broja zaraženih.

“Ovom dinamikom nalazimo se u veoma teškoj situaciji. To se naročito odnosi na medicinsko osoblje”, rekla je Merkel.

Ministar zdravstva Njemačke Jens Spahn naglasio je kako se situacija u vezi s koronavirusom u Njemačkoj dodatno pogoršala te je pozvao građane da se vakcinišu i poštuju mjere, a zbog trenutne situacije njemački zvaničnici razmatraju i otkazivanje velikih događaja.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print