Evo zašto češće trebate piti jogurt

0
65

Na primjer, utvrđeno je da jogurt smanjuje rizik od srčanih bolesti i osteoporoze te da može biti koristan u kontroli tjelesne težine, piše Body.ba.

Kako se pravi?

Jogurt je popularni mliječni proizvod koji nastaje bakterijskom fermentacijom mlijeka. Bakterije koje se koriste za proizvodnju jogurta nazivaju se “jogurt kulture”, koje fermentiraju laktozu, prirodni šećer koji se nalazi u mlijeku. Ovim se postupkom stvara mliječna kiselina, dajući jogurtu jedinstveni okus i teksturu.

Nažalost, većina komercijalnih marki sadrži dodane sastojke, poput šećera i umjetnih aroma. Ovi jogurti nisu dobri za vaše zdravlje. S druge strane, obični, nezaslađeni jogurt nudi brojne zdravstvene dobrobiti.

Bogat hranjivim sastojcima

Jogurt sadrži gotovo sve hranjive sastojke koji su potrebni vašem tijelu. Poznat je po tome što sadrži puno kalcija, minerala potrebnog za zdrave zube i kosti. Samo jedna šalica osigurava 49% vaših dnevnih potreba za kalcijem. Također sadrži puno vitamina B, posebno vitamina B12 i riboflavina, koji oboje mogu zaštititi od srčanih bolesti i određenih urođenih oštećenja neuralne cijevi.

Izuzetno bogat proteinima

Jogurt pruža impresivnu količinu proteina, s oko 12 grama po 200 grama. Dokazano je da proteini podržavaju metabolizam povećavajući vašu potrošnju energije ili broj kalorija koje sagorijevate tijekom dana. Dobivanje dovoljno proteina također je važno za regulaciju apetita, jer povećava proizvodnju hormona koji signaliziraju punoću. To može automatski smanjiti broj kalorija koje ukupno unosite, što je korisno za kontrolu tjelesne težine.

Koristan za probavu

Neke vrste jogurta sadrže žive bakterije ili probiotike. Oni mogu biti izuzetno korisni za vaše probavno zdravlje. Kako biste osigurali da vaš jogurt sadrži učinkovite probiotike, detaljno pročitajte etiketu s hranjivim sastojcima. Potražite jogurt koji sadrži žive i aktivne kulture. Pokazalo se da neke vrste probiotika koji se nalaze u jogurtu, poput Bifidobakterija i Laktobacila, umanjuju neugodne simptome sindroma iritabilnog crijeva (IBS), što je čest poremećaj koji pogađa debelo crijevo.

Jača vaš imunitet

Konzumacija jogurta koji sadrži probiotike može ojačati vaš imunitet i smanjiti rizik od zaraze nekom bolešću. Dokazano je da probiotici smanjuju upale, što je povezano s nekoliko zdravstvenih stanja, od virusnih infekcija do poremećaja u radu crijeva. Istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima probiotici također mogu pomoći u smanjenju učestalosti, trajanja i težine prehlade.

Može smanjiti rizik od osteoporoze

Jogurt sadrži neke ključne hranjive sastojke za održavanje zdravlja kostiju, uključujući kalcij, proteine, kalij, fosfor i, ponekad, vitamin D. Svi ovi vitamini i minerali posebno su korisni za prevenciju osteoporoze, stanja koje karakterizira slabljenje kostiju. Ovo stanje je učestalije kod starijih osoba.

Koristan za zdravlje srca

Jogurt uglavnom sadrži zasićene masti, s malom količinom mononezasićenih masnih kiselina. Iako se prije vjerovalo da zasićene masti uzrokuju bolesti srca, brojna istraživanja pokazuju da ovo nije točno. Zapravo, masnoća u jogurtu može koristiti zdravlju srca. Neka istraživanja pokazuju da unos zasićenih masnoća iz mliječnih proizvoda zapravo povećava dobar kolesterol koji je koristan za vaše srce.

(www.jabuka.tv)