Evo kako osušiti mobitel nakon što padne u vodu

0
16

Bilo da vam je mobitel pao u jezero dok ste ga snimali ili ste zaboravili da vam je u džepu, pa je pao u WC, rezultat je isti: mobitel je smočen. Iako je ova situacija nezavidna i prilično stresna, postoje koraci koje možete poduzeti da spasite svoj uređaj ili barem spriječite veća oštećenja.

Prvo što trebate napraviti je izvaditi ga iz vode što je brže moguće. Odmah ga isključite, a zatim obrišite suhom krpom. Iako je primamljivo uključiti ga i provjeriti radi li sve, suzdržite se. Možete ga dodatno oštetiti. Dakle, neka bude ugašen dok se ne osuši.

Ako vaš uređaj to dozvoljava, izvadite bateriju. Izvadite i SIM karticu.

Mobitel lagano protresite kako bi voda izašla iz svih utora, poput onog za slušalice i za punjenje. Nastavite ga brisati. Nemojte koristiti sprej za ispuhivanje jer, ako niste 100% sigurni šta radite, vodu biste mogli utjerali dublje u mobitel.

Mobitel ostavite na prozračnom mjestu 24-48 sati, savjetuje Angi. Za to ga vrijeme ne palite i ne punite. Pazite da su svi utori otvoreni, odnosno da je protok zraka moguć, kao i istjecanje vode. Za to ćete mobitel trebati položiti ukoso. Nakon nekoliko sati primijetit ćete kako voda polako izlazi.

Nipošto ga nemojte stavljati u rižu kako ne biste prouzrokovali još veću štetu. Apple je nedavno upozorio na opasnost ove prakse.

Nakon 48 sati slobodno provjerite u kakvom je stanju mobitel. Pali li se normalno, može li se puniti, je li kamera u redu, rade li slušalice itd. Ako bilo šta od navedenog nije u redu, obratite se servisu. Cijena popravka zavisit će od štete na uređaju te o tome koje je dijelove potrebno zamijeniti.

U svakom bi vam slučaju savjetovali da ga odnesete barem na pregled koji je u mnogim servisima besplatan. Znat ćete na čemu ste, te ćete izbjeći moguća iznenađenja.

Izvor: N1