Evakuacija stanovništva nakon erupcije vulkana Semeru u Indoneziji

0
33

Izvor: Fena (I. C.)

Spasioci su u ponedjeljak evakuisali još veći broj ljudi iz obližnjih sela nakon erupcije vulkana na vrhu indonezijske planine Semeru, a dužnosnici su upozorili na opasnost od hlađenja lave uprkos manjoj aktivnosti vulkana.

Više od 2.400 stanovnika napustilo je svoje domove i sklonilo se u 11 centara za evakuaciju nakon što je najviša planina na otoku Java u nedjelju rano ujutro eruptirala.

– Vojska, policija i dužnosnici nastavljaju evakuisati ljude iz mjesta Curah Kobokan u kojem postoji mogućnost da pepeo i lava stignu – rekao je Abdul Muhari, glasnogovornik indonezijske agencije za ublažavanje katastrofa, lokalnoj televiziji.

Rekao je da je do sada ukupan broj evakuisanih 2.489.

Dužnosnici su najavili izvanredno stanje za sljedeće dvije sedmice, a vlasti su dijelile besplatne maske za zaštitu od pepela u zraku dok su postavljale javne kuhinje za evakuisane osobe.

U ponedjeljak ujutro desetine evakuiranih u okrugu Lumajang gdje se nalazi Semeru vratili su se u svoje domove koji su bili prekriveni pepelom kako bi uzeli važne stvari prije nego što su se vratili u skloništa, javlja AFP.