EU zvanično potvrdila novi spisak: Državljani BiH i dalje ne mogu u Europsku uniju

0
75

Vijeće EU objavio je ažuriranu listu trećih zemlja čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU od 1. avgusta, na kojoj se ponovo ne nalazi nijedna zemlja sa Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Ažuriranu listu možete pogledati OVDJE.

U odnosu na listu od prije dvije nedjelje uklonjen je i Alžir.

Na listi zemalja van EU čijim državljanima je dozvoljeno putovanje su: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina koja je uslovljna principom reciprociteta.

Sastanak  / EU ažurira listu: Građani BiH ostaju uskraćeni za putovanja do kraja avgusta

U Briselu navode da se kriterijumi kojima se određuje koje će zemlje biti na listi odnose se prvenstveno na epidemiološku situaciju, mjere zaštite, uključujući fizičko distanciranje kao i socijalne i ekonomske parametre.

Ono što je novost jeste da Europska unija vjerovatno neće opet revidirati spisak sve do početka septembra iako je prvo planiralo da se on obavlja svakih 14 dana. Uzrok ove odluke su godišnji odmori u institucijama EU.

Ipak, u Vijeću EU navode da će se tokom ljetne pauze u avgustu sazvati vanredni sastanak ukoliko dođe do drastične promjene situacije u nekoj od zemalja.