Epilog napada na Čaršijsku džamiju u Kiseljaku

0
51

Na Čaršijsku džamiju u Kiseljaku u noći sa srijede na četvrtak bačeno je nekoliko pivskih boca te jedna pepeljara. Kako je kasnije utvrđeno odgovorni za ovaj događaj su Dejan Ljubičić i Daniel Sudar, inače fudbaleri i državljani Austrije.

Džamijski objekat je pretprio minimalnu štetu, dok će najviše štete po riječima Kenana ef. Bajrića, glavnog imama u Kiseljaku, pretpjeti upravo mladi izgrednici. Ljubičić i Sudar su nakon brze akcije policije priznali počinjenje djela te će daljnje aktivnosti voditi nadležni organi Austrije i Bosne i Hercegovine.

Izvinjenjenje mladića koji su gađali džamiju u Kiseljaku

“Zaista je manjina onih koji se odluče na ovakve ili slične incidente, ali koji nažalost mogu narušiti našu svakodnevnicu. Mi se trudimo da se to ne desi”, poručuje ef. Bajrića.

U poslijepodnevnim satima mladići su u pratnji lokalnih prijatelja stigli pred Čaršijsku džamija i suočili se s onima kojima su nanijeli materijalnu štetu. U iskrenom i otvorenom razgovoru izrazili su žaljenje, dok su im predstavnici Islamske Zajednice poručili kako bi najbolje bilo da se ovakvo djelo nikada ne ponovi.

“Ono zlatno pravilo: nemoj činiti drugom ono što ne voliš da tebi uradi neko. Mislim da je to moja oruka i njima i svima”, kaže imam.

“Ja se želim ponovo izviniti svima. Drago mi je da sam mogao doći ovdje i razgovarati sa ovako dobrim ljudima. Mogu se samo još jednom izviniti zbog onog što sam učinio. To se sigurno više neće desiti, ja nisam takav karakter”, ističeDejan Ljubičić.

“Ja se isto još jednom izvinjavam. Stid me je ovog što sam napravio. Izvinjavam se također mojim prijateljima muslimanima i mojoj familiji. Još jednom izvinite. Ovo nisam bio ja, što sam napravio”, dodaje Daniel Sudar.

Predsjednik Medžlisa IZ Nermin Merhemić ističe kako ovaj događaj ne smije dovesti do podizanja tenzija u Kiseljaku. Dodaje da se u posljednje vrijeme aktivno radi na popravljanju međunacionalnih odnosa u ovom gradu. Posebna pažnja se posvećuje upravo radu s mladima.

“Ne treba nikome dozvoliti da ono što gradimo ovdje već godinama poslije rata da to naruši bilo kakvim činom”, apeluje Merhemić.

Zajednička poruka Islamske Zajednice i Katoličke crkve u Kiseljaku je da manjina koja se odlučuje na ovakve napade ne smije ugroziti suživot u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

izvor: N1