Emina Snaga na 62. Međunarodnom kampu mladih Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Austriji

0
78

U Austriji, u Langenloisu održava se tradicionalni 62. Međunarodni kamp mladih Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u organizaciji Austrijskog Crvenog križa, to je tradicionalni kamp prijateljstva, na koji se ove godine odazvalo 44 učesnika, odnosno delegacije iz 24 zemlje svijeta. Kamp prijateljstva traje dvije sedmice, od 10.07 do 24.07. Na ovom kampu, Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine predstavlja Emina Snaga, dugogodišnja volonterka Crvenog križa općine Donji Vakuf i Lana Međo iz Crvenog križa Republike Srpske.

Ovogodisnji kamp prijateljstva nosi naziv “Step into the unkown” / ”Zakoraci u nepoznato”, kamp je okupio mlade iz cijelog svijeta, pa tako su stigle delegacije iz Malezije, Srije, Costa Rice, Japana, Finske, Haitija, Srbije, Hrvatske, Ukrajine.

Zvanično otvaranje kampa bilo je upriličeno 11. jula i delegacije svih zemalja učesnica su bili na prijemu u uredu lorda majora gosp. Hubert Meisla, a nakon svečanog otvorenja major je delegacije počastio zakuskom i druženjem.

Do danas, na kampu su obrađene različite teme, dani su ispunjeni predavanjima, interaktivnim radionicama, ekskurzijama i uvečer zajedničkim druženjem. Delegacije su imale priliku upoznati gospodina od 104 godine koji je preživio četiri koncentraciona logora, delegacijama je ispričao svoju tešku životnu priču, nakon toga su delegacije i posjetile koncentracioni logor Mathausen i naučile mnogo toga o historiji Austrije, i narodu  koji ovdje živi.

Zadatak svih delegacija je da jednu večer predstave svoju zemlju, sa hranom, muzikom, plesom i narodnom nošnjom i nauče neke rijeći iz svog jezika ostale delegacije, te tako ih upoznaju sa svojom kulturom i tradicijom.

U Langenloisu su u toku i velike pripreme za poseban dan, za Festival nacija / Festival of nations na kojem će delegacije ugostiti svoje kolege iz Crvenog križa, bivše participante kampa, građane Langenloisa, na Festivalu, delegacije će da svoju zemlju predstave plesom, muzikom i da predstave i pripreme svoju tradicionalnu hranu, te goste da dočekaju u svojoj narodnoj nošnji. Festival nacija ce se odrzati 22. jula.

 

Vise informacija o kampu, Emininom iskustvu i impresijama cemo saznati po njenom povratku kući.