EMA odobrila Moderninu vakcinu za djecu stariju od 12 godina

0
18

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je upotrebu Moderna vakcinu za djecu u dobi od 12 do 17 godina.

Ovo je druga vakcina protiv Covid-19 odobreno za djecu od 12 do 17 godine, nakon što je prvobitno upotreba Pfizer/ BioNTech dozvoljena za starije od 16 godina, a zatim produžena na dob između 12 i 15 godina.

“Efekti Modernine vakcine procijenjeni su u studiji u kojoj je učestvovalo 3.732 djece između 12 i 17 godina. Studija je još uvijek u toku, a provodi se u skladu s Planom pedijatrijske istrage Spikevax (Pip), koji je dogovoren s pedijatrijskim komitetom EMA-e. U studiji je praćen efekat vakcina kod djece u dobi od 12 do 17 godina. Nijedno od 2.163 djece koja su primila vakcinu nije razvilo Covid-19, naspram 4 od 1.073 koji su dobili placebo”, naveli su.

Učinkovitost vakcine Moderna kod djece od 12. do 17 godina slična je onoj koja se pokazuje kod odraslih. Najčešći neželjeni efekti u ovoj grupi su također slični onima koji se viđaju kod ljudi starijih od 18 godina. Uključuju bol i otok na mjestu injekcije, ali također i umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, otečene limfne čvorove, hladnoću, mučninu, povraćanje i vrućicu.

“Ovi su učinci uglavnom blagi ili umjereni i poboljšavaju se u roku od nekoliko dana od vakcinacije”, objašnjavaju.