Elon Musk najavio: Uskoro krećemo sa testiranjem čipovanja ljudi

0
208
FILE PHOTO: SpaceX owner and Tesla CEO Elon Musk listens during a conversation with legendary game designer Todd Howard (not pictured) at the E3 gaming convention in Los Angeles, California, U.S., June 13, 2019. REUTERS/Mike Blake/File Photo

Neuralink, američka neurotehnološka kompanija u vlasništvu Elona Muska, počela je tražiti ključne zaposlenike za provođenje kliničkih ispitivanja, ukazujući na skori početak testiranja njihovih moždanih implantata na ljudima, piše Guardian.

Neuralink je objavio oglase za zapošljavanje direktora kliničkih ispitivanja i koordinatora kliničkih ispitivanja. U oglasima se navodi da će zaposlenici tijesno surađivati s nekim od najinovativnijih doktora ovog doba i vrhunskih inženjera, kao i s prvim sudionicima Neuralinkovog kliničkog ispitivanja.

Musk, čije bogatstvo vrijedi 256 milijardi dolara, prošli je mjesec izjavio da je vrlo optimističan oko ovih projekata te tvrdi da bi implantati mogli “omogućiti hodanje tetraplegičarima”.

Nada se da će američka Agencija za hranu i lijekove odobriti korištenje ovih čipova.

“Mislim da s Neuralinkom imamo šansu tijelo osobe koja ima oštećenu kralježničnu moždinu izliječiti i učiniti funkcionalnim. Uspjeli smo to postići kod majmuna i zamoraca, a provodimo mnogo testiranja i potvrđujemo da je implantat vrlo siguran i pouzdan te da se može sigurno ukloniti”, naglasio je Musk.

Međutim, kako podsjeća Guardian, ovaj multimilijarder, koji je na čelu kompanija “Tesla” i “SpaceX”, ima dugu historiju velikih obećanja koja se odnose na Neuralink.

Prije tri godine je smatrao da će prvi implantati u glavu čovjeka biti ugrađeni 2020. godine, a između ostalog, tvrdio je i da će se implantati bežično puniti.

radiosarajevo