Elektroprivreda šalje nove ugovore: Privrednicima struja skuplja i do 300 posto

 

U protekla tri mjeseca Elektroprivreda BiH ponudila je svojim kupcima, privrednim društvima, nove ugovore u kojima je cijena električne energije viša za 150 do 300 posto u odnosu na trenutnu.

Prema ugovoru/obavještenju koji Akta.ba dobila od jedne kompanije, cijena povećanja u odnosu na onu ranije povećana je za nevjerovatnih 216 posto. Prije ugovora, privrednici dobijaju obavještenje o isteku Ugovora o snabdijevanju.

U skladu sa Pravilnikom o snabdijevanju kvalifikovanih kupaca električnom energijom i postupku promjene snabdjevača, donesenim od strane Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH – FERK,  Elektroprivreda BiH privrednike informiše da mogu zatražiti ponudu od JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo.

“Ukoliko ne prihvatite ponudu, imate mogućnost da promijenite snabdjevača, u slučaju da ne izaberete snabdjevača do isteka roka važenja postojećeg Ugovora, imate mogućnost da se nastavite snabdijevati po cijenama rezervnog snabdijevanja, koje je ograničenog trajanja, odnosno može trajati najduže 60 dana”, navodi se u obavještenju.

ugovor ep

Sagovornik portala Akta.ba, koji je želio ostati anoniman, ovaj potez Elektroprivrede BiH smatra vrlo mudrim.

Zamislili su da je ovo liberalizacija tržišta, a nije. Poslali su obavještenje, nakon kojeg možemo zatražiti ponudu, koju ne moramo prihvatiti. Ali, problem je u tome što privrednici nemaju alternativu. Imamo sedam dana da se odlučimo“, ističe on.

Uništavanje privrede

Mišljenja je da su postupili tržištno pa se pita da li ovaj postupak znači da se može očekivati potpuno otvaranje tržišta električne energije. “Da li to znači da možemo kupiti struju od svakoga”, kaže ogorčeni privrednik.

Amer Jerlagić, stručnjak za energetiku i bivši direktor Elektroprivrede BiH smatra da bi EPBiH, koja je u rukama Vlade FBiH, trebala da štiti industriju i privredu Bosne i Hercegovine.

“Treba iznaći mogućnost da se od domaće proizvodnje iz termoelektrana i hidroelektrana pokriju osnovni troškovi, a da se eventualna razlika u odnosu na kupovinu električne energije na tržištu i tržišnim cijenama pokrije tom razlikom”, kaže Jerlagić za Akta.ba.

Navodi da su ponuđene cijene izuzetno visoke i to će to domaću privredu baciti na koljena. “Znamo svi da je struja drugi energent u većini industrijskih grana i ova poskupljenja od 200 do 300 posto jednostavno će stvoriti ambijent u kojem će se firme morati gasiti. Nažalost, tržišne cijene su veće od ovih koje su trenutne prisutne, ali smatram da postoji prostor da se ponude cijene koje će biti, računajući poskupljenje uglja od 20 posto, veće za nekih 15 posto. Ukoliko imamo onih 5.500 gigavat-sati iz termoelektrana i 1.500 gigavat-sati iz hidroelektrana, to je dovoljno energije da se podmire domaće potrebe i da se proda dio struje na svjetskom tržištu po ovim enormnim cijenama”, ističe on. 

Napominje da se mora tražiti rješenje kako bi se domaća privreda maksimalno zaštitila. Prema njegovim riječima, Vlada FBiH mora tražiti rješenje i staviti u pogon sve rudnike, kako bi se napravio ambijent da domaće firme i proizvodi budu konkurentni uvoznim proizvodima iz okruženja.

“Na taj način bismo jednim potezom zaštitili domaću privrednu i napravili je konkurentnijom”, zaključio je Jerlagić.

Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) kaže da je povećanje cijena za jednu kategoriju privrednika, odnosno za velike potrošače električne energije. Dakle, povećanje od 300 posto je za jednu određenu grupu, ali ako se na problem gleda u cjelini, onda se poskupljenje može svesti na 20 posto

“U ovu situaciju je dovedena manja polovina privrednika, ali velikih potrošača. S druge strane imamo i povećanje cijena čelika četiri puta, tako da je logično da Željezara plaća skuplju struju. To je sada kalkulacija po svakom pojedinačnom segmentu. Vlada se brani da ima mogućnost da od ovih nezavisnih snabdjevača kupi struju, međutim, opet je u ponudi tržišna cijena”, ističe Bičakčić.

Dodaje da treba vidjeti kalkulacije Elektroprivrede BiH i tržište cijene jer BiH još nije obveznik plaćanja takse na Co2 koja je oko 60 eura po megavatu.

“Kakvu će EPBiH voditi cjenovnu politiku, to je pitanje za Vladu FBiH, a jasno je da ona nema odgovore za energetiku niti na jedno pitanje. Nisu riješili pitanje HE Vranduk, Neretvice, Bloka 7 u Tuzli, nisu riješili pitanje rudnika već samo odgodili na tri mjeseca i bili bi najsretniji da to odgode do izbora pa da to neko drugi rješava. Ali, bojim se da problemi neće moći čekati”, navodi Bičakčić.

Smatra da Vlada FBiH može donijeti provedbene akte i uredbe i regulirati ovu oblast, ali ona to ne radi već je ostavila tržištu.

Štrajk upozorenja

Podsjetimo, o povećanju cijena električne energije privrednicima u BiH govori se već nekoliko mjeseci. Privrednici su u nekoliko navrata isticali kako većina njih ne bi mogla podnijeti enormna poskupljenja. Na posljednjem sastanku Udruženja poslodavaca FBiH zaključeno je da je potpuno neprihvatljivo povećanje cijena električne energije za privredu više od 10 posto.

“Svako povećanje cijena električne energije više od 10 posto za privredne subjekte dovelo do djelomičnog ili potpunog gašenja pogona u kompanijama, smanjenja izvoza i pada investicija. To bi dovelo do gubitka desetina hiljada radnih mjesta u privredi FBiH, ali i smanjenja plaća. Također, došlo bi do povećanja inflacije za dva do tri posto, što sve zajedno vodi značajnom smanjenjenju životnog standarda građana“, poručili su poslodavci.

Imajući u vidu da najveći broj kompanija neće moći podnijeti prekomjerno povećanje cijena električne energije na sastanku je dogovoreno da se Vladi FBiH uputi peticija.

Zbog ugovora koje su privredni subjekti dobili od elektroprivreda iz FBiH, Udruženje poslodavaca FBiH organizira štrajk upozorenja polusatnom obustavom rada u stotinama privrednih društava u Federaciji BiH. Štrajk upozorenja će biti organiziran u petak, 17. decembra/prosinca 2021. godine.

izvor: akta.ba / S.B.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print