El Niño započeo u Tihom oceanu, posljedice se očekuju 2024.

0
79

Prirodni vremenski fenomen poznat kao El Niño započeo je u Tihom oceanu, a vjerovatno će doprinijeti dodatnom zagrijavanju planete koja se već zagrijava zbog klimatskih promjena, najavljuju naučnici.

Američki naučnici koji su potvrdili početak El Niña kažu da će ova pojava vjerovatno učiniti 2024. najtoplijom godinom ikad, prenosi BBC.

Također, strahuju da će to pomoći svijetu da pređe ključnu prekretnicu zagrijavanja od 1,5 stepeni celzijusa. Ovaj događaj će utjecati na vrijeme u svijetu, potencijalno donoseći sušu Australiji, više kiše južnom dijelu SAD-a i slabeći indijske monsune.

Očekuje se da će pojava trajati do sljedećeg proljeća, nakon čega će se njeni utjecaji povući.

Istraživači su već mjesecima unazad očekivali kako će se El Niño pojaviti baš u Tihom oceanu.

Sada je u porastu, postoje znakovi u našim predviđanjima već nekoliko mjeseci, ali stvarno se čini da će dosegnuti vrhunac krajem ove godine u smislu svog intenziteta”, rekao je Adam Scaife, voditelj dugoročnih predviđanja u UK Met Office.

Novi rekord za globalnu temperaturu sljedeće godine je definitivno izvjestan. Ovisi o tome koliko će El Niño biti velik – veliki El Niño na kraju ove godine daje velike šanse da ćemo imati novu rekordnu, globalnu temperaturu 2024.”, dodao je.

Nije samo El Nino: Stiže i La Nina, evo što to znači.

Ovaj prirodni fenomen najjača je fluktuacija klimatskog sistema bilo gdje na Zemlji.

Južna oscilacija El Niño, ili ENSO, kako se ispravno naziva, ima tri različite faze: vruću, hladnu ili neutralnu.

Vruća faza, nazvana El Niño, javlja se svake dvije do sedam godina i pojavljuje se u toplim vodama koje izlaze na površinu u blizini obale Južne Amerike i šire se preko oceana gurajući značajne količine topline u atmosferu.

Naučnici o “nezapamćenoj situaciji”: Globalno zagrijavanje se ubrzalo.

Rekordno tople godine, uključujući 2016., najtopliju zabilježenu na svijetu, obično se događaju godinu nakon snažnog El Niño događaja.

Meteorološke agencije diljem svijeta koriste različite kriterije kako bi odlučile kada nam dolazi ova vruća faza.

Za naučnike u SAD-u, definicija zahtijeva da ocean bude 0,5 stepeni topliji od normale mjesec dana, mora se vidjeti da atmosfera reagira na ovu toplinu i moraju postojati dokazi da događaj traje.

Ovi uvjeti su ispunjeni u mjesecu majau. Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) je u izjavi rekla da su “uvjeti El Niña prisutni”.

“Ovo je vrlo slab signal. Ali vjerujemo da počinjemo uočavati te uvjete i da će se oni nastaviti pojačavati”, rekla je Michelle L'Heureux, naučnica iz NOAA-e.

Istraživači vjeruju da ovaj događaj ima 84 posto šanse da premaši umjerenu snagu do kraja ove godine.

Utjecaji početka El Niña vjerojatno će kasniti nekoliko mjeseci, ali će se osjetiti u cijelom svijetu.

Crna klimatska prognoza, led se otapa brže nego što se očekivalo.

Istraživači očekuju da će to uključivati sušnije vremenske uvjete u Australiji i dijelovima Azije, s mogućim slabljenjem monsuna u Indiji. Južne američke države vjerovatno će biti vlažnije u nadolazećoj zimi. El Niño inače pojačava uvjete suše u Africi.

Ako iskustvo nešto govori, možemo očekivati veliku ekonomsku cijenu za ovaj nadolazeći vremenski događaj. Također, postoji velika vjerovatnost da će ovogodišnja verzija istaknuti 2024. kao najtopliju godinu na svijetu, nakon što je to bila 2016.

Globalne temperature trenutno se kreću oko 1.1 celzijusa iznad prosjeka u razdoblju od 1850-1900.

Ali događaj El Niño mogao bi dodati do 0,2 celzijusa toj brojci, gurajući svijet u neistražen temperaturni teritorij, i blizu probijanja simbolične zaštitne ograde od 1,5 stepeni, ključnog elementa Pariškog klimatskog sporazuma.

Istraživači su nedavno rekli da je privremeno probijanje ove granice vjerovatnije nego što nije u sljedećih nekoliko godina.

“Zapravo ćemo vjerovatno vidjeti globalne srednje temperature koje bi mogle postati uobičajenija stvar za pet do deset godina, tako da nam to daje takav portal za budućnost”, rekla je Michelle L'Heureux, i dodaje:

“I mislim da je to razlog zašto je to alarmantno za neke ljude, jer ovo su naši novi pragovi. A El Niño daje ubrzanje tome”.

Izvor: N1