EKSKLUZIVNO/Čuvanje šuma i 70 šumara od danas odgovornost ŠPD „Srednjobosanske šume“ Donji Vakuf

Danas je u Donjem Vakufu 70 šumara, uposlenika Kantonalne uprave za šume SBK potpisalo ugovor na neodređeno vrijeme u ŠPD/ŠGD „Srednjobosanske šume“ Donji Vakuf.

Razlog je ovo implementacije izmjena i dopuna Zakona o šumama SBK/KSB kojim se čuvanje šuma daje „Srednjobosanskim šumama“.

„Čuvanje šuma je vraćeno tamo gdje je nekad i bilo. To smo omogućili izmjenama i dopunama Zakona o šumama SBK, i stoga smo danas prisustvovali svečanom trenutku kada smo  iz Uprave povukli čuvarsku službu i ponovo je vratili u ŠPD „Srednjobosanske šume“. Sve je objedinjeno i sada u jednom društvu imamo  čuvanje, zaštitu, eksploataciju i korištenje šuma“, kazao je ministar Salkan Merdžanić.

Ovim se očekuje bolja organizacija čuvanja šuma, manje bespravne sječe i bolji sistem zaštite šuma.

„ Ljudski je razumjeti bojazan i strah od promjena, pa čak kad su one i na bolje. Ova promjena je ohrabrujuća za ljude koje prelaze da vrše neposrednu zaštitu šuma organizovanih u šumsko-privrednom društvu u odnosu na dosadašnju organizaciju gdje su bili dio resornog Ministarstva, imali status državnog namještenika, i plaće su im bile osigurane iz budžeta i namjenskih sredstava. A sada se za 70 šumara status i plate osiguravaju iz prihoda ŠPD „Srednjobosanske šume“, odnosno od kubika šume koje čuvaju, od nje i da žive“, kazao je Ševal Konjalić, direktor Kantonalne uprave za šumarstvo.

Vlada SBK/KSB oslonila se na izvrsne rezultate rada ŠPD „Srednjobosanske šume“ u posljednjih nekoliko godina, te im je usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o šumama SBK/KSB, povjerila i novih 70 šumara i čuvanje šuma.

„Danas smo i zvanično dobili 70 novih uposlenika koji su sada obaveza ŠPD „Srednjobosanske šume“. Na svima nama je da se dodatno organizujemo i uložimo i sredstava, kapacitete ali i ljude, kako bi što bolje pokrili teren i čuvali šume. Nadam se da će i uposlenici koji su od danas čuvari šuma u ŠPD „SBK šume“ prihvatiti ovo društvo kao svoju firmu“, dodao je Vildan Hajić, generalni direktor ŠPD/ŠGD „Srednjobosanske šume“ Donji Vakuf.

Danas su potpisani ugovori, a 70 šumara od 01.januara 2021.godine i zvanično su uspolenici u ŠPD „Srednjobosanske šume“ Donji Vakuf.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print