Ekonomski stručnjaci o stanju u BiH / Za 15 dana smo se unazadili dvije godine

0
37

 

Nezahvalno je, ali i neozbiljno sada prognozirati kakve će ekonomske posljedice biti zbog pandemije koronavirusa u BiH, mišljenja su ekonomski analitičari.

S obzirom na to da, prema mišljenjima mnogih, vrhunac pandemije koronavirusa u našoj zemlji još nije bio, gubici se akumuliraju iz dana u dan.

Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, za “Avaz” je kazao da još niko ne zna tačno koliko će iznositi dug zbog situacije u kojoj se nalazimo.

  • Šain: Zastoj u svim aktivnostima - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Šain: Zastoj u svim aktivnostima    FOTO: ARHIV

– On se samo može projicirati i logično je da će zbog zastoja u privrednim i društvenim aktivnostima biti izgubljen dio bruto domaćeg proizvoda, jer reproduktivni lanci neće normalno teći kako su predviđeni i zbog toga će uslijediti odgovarajući gubici, kako za pravna tako i za fizička lica – kaže nam Šain.

Ističe da će se to direktno odraziti i na fiskalne prihode i rashode.

– Smanjit će se izvorni fiskalni prihodi, a drastično će se povećati fiskalni rashodi. Tu razliku koja će nastati zbog pandemije treba pokriti iz nekih drugih izvora, a zaduživanje je jedan od načina – pojašnjava Šain.

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić pojašnjava da stanje nije nikako dobro, jer smo samo u 15 dana izbrisali povećanje broja radnika za dvije godine.

  • Hadžić: Nije dobro stanje - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Hadžić: Nije dobro stanje   FOTO: ARHIV

– Pratio sam saopćenje Porezne uprave i oni su nekad 2017. godine krenuli s objavljivanjem broja evidentiranih radnika. Tada su bile 524 hiljade, a početkom ove godine u januaru bilo je oko 514 hiljada. Za 15 dana smo se vratili dvije godine unazad po broju zaposlenih i to je statistički podatak. Ovo je ozbiljna situacija – pojašnjava Hadžić.

Podržava zaduživanje

Napominje da zaduživanje kod MMF-a podržava, kao i većina analitičara u našoj zemlji.

– Da ih nema, došlo bi do potpunog urušavanja ekonomije. To je novac koji će pokriti budžetske minuse koji nastanu. U ovoj situaciji je to opravdano i alternative, nažalost, nemamo – zaključuje Hadžić. 

Dnevni avaz