Ekonomski forum BiH 2021. najveći događaj u regiji iz ove oblasti

0
13

Ostalo je samo 3 dana do najvećeg regionalnog događaja iz oblasti ekonomije i razvoja – Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine 2021.

Glavni govornici ovogodišnjeg Foruma su: Garry Jacobs, predsjednik Svjetske akademije nauka i umjetnosti i Ismail Serageldin, dopredsjedavajući Nizami Ganjavi International Center i nekadašnji dopredsjednik World Bank.

Program Foruma 2021 je koncipiran u dvije panel sesije pod nazivima “In Search for New Normal” i “Green Economy: From SDGs over Green Europe to Western Balkans and Bosnia and Herzegovina”. Panelisti su eminenti stručnjaci iz svijeta, regiona i BiH koji se aktivno bave pitanjima ciljeva održivog razvoja i posljedicama pandemije: Phoebe Koundouri, predsjednica Evropskog udruženja ekonomista za zaštitu okoliša i resursa; Igor Lukšić, predsjednik Vlade Crne Gore u periodu 2010-2012; Jan Fischer – predsjednik Vlade Češke Republike u periodu 2009-2010, Belma Hadžiomerović – direktorica Marketinga i korporativnih komunikacija i upravljanja održivošću Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina; Sabina Silajdžić, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i Emir Žunić, voditelj Odjela za vještačku inteligenciju i mašinsko učenje, Info Studio d.o.o. Sarajevo i docent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Moderatori panela su profesori Ekonomskog fakulteta u Sarajeva dr. Zlatko Lagumdžija i dr. Fikret Čaušević.

Fokus Ekonomskog foruma BiH 2021 je na zelenoj ekonomiji kroz ciljeve održivog razvoja u Evropi i šta će biti ili već jeste “novo normalno” u društvenom poretku nakon pandemije COVID-19. Pojam održivog razvoja dovodi se u vezu sa zaštitom životne sredine, planiranjem društvenog razvoja, ekološkim, ekonomskim i političkim pitanjima. Kroz 17 ciljeva jasno je opisan put kojim planeta treba ići u godinama koje su ispred nas. Zelena ekonomija je u posljednjih par godina promovisana kao velika promjena u razmišljanju i smatra se za jedno od mogućih uspješnih rješenja za poboljšanje ekonomskog rasta a istovremeno smanjenja potrošnje resursa i sprječavanje uništavanja ekosistema.

Učešće na Ekonomskom forumu BiH 2021 je otvoreno bez plaćanja kotizacije, ali uz obaveznu prethodnu registraciju putem web stranice https://ekonomskiforum.efsa.unsa.ba.

Ove godine učesnici imaju priliku poslati svoja pitanja panelistima prije održavanja Foruma putem web stranice Foruma slanjem poruke putem linka “PITAJTE PANELISTE”. Pitanja se mogu poslati do 26. aprila 2021. u 23:59 sati.

Ekonomski forum BiH 2021 je organiziran u saradnji sa: Fondacijom društva zajedničkih vrijednosti, Nizami Ganjavi međunarodnim centrom i Svjetskom akademijom nauka i umjetnosti.

Veliku podršku organizaciji Ekonomskog foruma BiH 2021 dali su: Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina, BH Telecom, Vijeće stranih investitora u BiH i Kakanj cement – Heidelberg Cement Group.

Medijski partneri Foruma su: Business Magazine, Dnevni Avaz, RSG, Antena Sarajevo, TVSA i portal radiosarajevo.ba. Ekonomski forum BiH 2021 će biti održan online 27. aprila 2021. godine, s početkom u 11 sati. Agenda i više informacija o Forumu nalazi se na https://ekonomskiforum.efsa.unsa.ba/

klix.ba