Ekološka katastrofa / Pogledajte prizore iz BiH koji su šokirali region

0
39

Užasavajuće fotografije otpada u jednoj od najčistijih rijeka u Bosni i Hercegovini, Drini, šokirali su mnoge.

Plutajuće smeće, plastične boce, drva i razni drugi predmeti pokazali su kako izgleda ekološka katastrofa.

Kako je najavljeno, radnici preduzeća “Hidroelektrane na Drini” trebali bi danas početi uklanjanje plutajućeg otpada koji se nalazi na kruni brane Hidroelektrane “Višegrad”.

Do ove ekološke katastrofe došlo je pucanjem gornje lančanice, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije.

Podsjetimo, specijalizovani tim Hidroelektrane “Višegrad” godišnje izvadi od 6.000 do 8.000 metara kubnih plutajućeg otpada iz Drine, među kojima su drvo, plastika i drugi otpad sa deponija u okruženju.

Ovo nije prvi put da se dešavaju ovakve ekološke katastrofe, nažalost ovaj problem prisutan je više godina i o njemu se raspravljalo na brojnim sastancima i skupovima održavanim u Višegradu.

U Višegradu je prije dvije godine održan trilateralni sastanak resornih ministarstava naše zemlje, Srbije i Crne Gore, o problemu plutajućeg otpada, ali problem ni do danas nije riješen.

Nedjeljko Perišić, direktor Hidroelektrane Višegrad, izjavio je novinarima da ovaj problem traje već decenijama, a sve što se moglo učinili su vlastitim snagama učinili kako ne bi doveli u pitanje rad Hidroelektrane.

Upozorio je također da se u gornjem toku rijeke Drine nalaze desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji dolazi pritokama Pračom, Tarom, Pivom, a najviše rijekom Lim.

Inače, predsjednik Udruženja za sportski ribolov i ekologiju “Drinska jezera” u Višegradu Aleksandar Kojić kazao je za medije da je Drina i dalje jedna od najčistijih rijeka, o čemu svjedoči bogat riblji fond i prisustvo pastrmke, koja za stanište bira samo čiste rijeke.

Radiosarajevo.ba