Ekipa Male škole pozorišta Donji Vakuf na otvaranju Pozorišnih igara BiH u Jajcu

Ekipa Male škole pozorišta Donji Vakuf boravila je jučer u Jajcu i prisustvovala svečanom otvaranju Pozorišnih igara BiH u Jajcu.

Pored predstava Pozorišne igre imaju i prateće sadržaje. Jedan od njih su teatarske radionice koje vodi Hasan Zahirović, naš poznati teatrolog koji živi i radi u Pragu. Ekipa Male škole pozorišta u sastavu: Naida, Almasa, Azra, Esma, Samed i Faris dio je ovih radionica na kojima će, sigurni smo, steći nova korisna znanja i iskustva i usput, što je vrlo važno, odlično se zabaviti.

– A kada smo već u kraljevskom gradu, najbolji način da igre krenu je “Ljetopis o kralju Tvrtku”, komad napravljen po romanu Jasmina Imamovića, čovjeka kojeg imam čast dobro poznavati, čak i zvati starijim drugom, a u režiji Dine Mustafića, dragog profesora čijih se predavanja sa Historije drame i pozorišta sjećam dobro i danas, nakon više od dvije decenije. Pišem ovo u jednoj od ljetnih bašti uz Travničku kapiju, a sto pored moji mali glumci: Naida, Almasa, Azra, Esma, Samed i Faris zbrajaju vlastite utiske. Opet, za mojim stolom, dame koje su nam pomogle da večeras budemo na vrhunskom kulturnom događaju u svakom pogledu, Dijana Duzić , Sanita Verem i Nedžla Idrizbegović , osmjehuju se i pričaju onim zadovoljnim glasom kakav, valjda, možemo čuti samo od ljudi koji netom doživješe istinsko emocionalno pročišćenje. Sjetio sam se izraza koji koristismo još kao studenti kada smo, ako nas nešto baš oduševi (kakva knjiga, predstava, film) umjesto o utisku, govorili o otisku koji se urezao u najtananije i najskrivenije kutove naše nutrine. Po tom “otisku” uvijek sam razlikovao vrhunska umjetnička djela od prosječnih.
Hvala gorepobrojanim glumcima što su tako divni u svojoj mladosti. Posebno hvala mojim prijateljicama, Dijana, Sano, Nedžla, nemam vam šta drugo reći osim da ovo moramo ponavljati. Što češće, to bolje.- navode iz Male škole pozorišta Donji Vakuf.
Piše: Amer Čolak Čola

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print