Edin Džeko za turske medije: ‘Najveći san mi je bio igrati za Željezničar’

Napadač Fenerbahcea i kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine dao je veliki intervju za turski list Milliyet.

U razgovoru s turskim medijima, naš Dijamant je pričao o mnogim stvarima, od svojih početaka pa sve do odgovora na pitanje: Dino Merlin ili Halid Bešlić?

O svojim prvim fudbalskim koracima, Džeko je rekao: “Rođen sam u Sarajevu. Počeo sam igrati fudbal u Bosni i Hercegovini. Otac me odveo u ekipu Željezničar. Ako pogledate današnju djecu, obično počinju igrati fudbal sa 5-6 godina. Ali zbog rata u Bosni, morao sam početi nešto kasnije.

Međutim, nikada nije prekasno. I otac je igrao fudbal, ne na profesionalnom nivou, ali nešto niže. Vjerovatno je strast prema fudbalu od njega došla.

Rat ga je u mnogočemu oblikovao, što i sam priznaje. Rekao je: “Naravno, mi smo bili djeca. Moja sestra i ja. Tada smo bili jako mali. Naravno, shvatate što se dešava oko vas, ali ne razumijete sve.

Edin Džeko
Foto: Printscreen: Edin Džeko

Kao dijete, uvijek želite igrati. Bez obzira na to što znate što se događa vani, opet želite izaći van i igrati se sa drugom djecom. Na taj način nam je bilo malo lakše, nismo sve razumjeli. Ali za naše porodice je bilo veoma teško.

Naravno, nakon svega, postajete jači. Rat je bio najgore što nam se dogodilo u životu. Nadam se da se to neće nikome ponoviti. Kad pogledam ratove u posljednje vrijeme, nadam se da će se brzo završiti. Jer i ja sam to doživio. Znam kako je to osjećati.

Morali ste ostati kod kuće. Posebno ste zabrinuti za svoju porodicu. Jer kako biste mogli obezbijediti hranu i slično, morali ste izlaziti iz kuće. Bila su to teška vremena, ali učinila su nas jačima.”

Odgovorio je i na pitanje gdje je uvijek želio da igra.

“Kada sam igrao u Njemačkoj, govorio sam da želim igrati u Engleskoj. Premier liga je za mene najbolja liga na svijetu. Htio sam vidjeti mogu li se natjecati u najboljoj ligi s najboljim igračima na svijetu. Nisam se bojao, jer ako ne uspijete, ne uspijete. Ali ako ne pokušate, ne znate hoćete li uspjeti ili ne. Želio sam ići u Englesku da dokažem što mogu tamo napraviti.

Kada sam bio u Bosni, Serie A je bila najbolja liga. To je liga blizu nama. Igrali su igrači poput Ronalda, Maldinija, Baggia. Serie A je bila poput sna. Nisam ni razmišljao o igranju tamo jer mi je to izgledalo kao daleki san. Moj najveći san bio je igrati za svoj klub Željezničar. Tamo sam postigao gol, ali igrao sam samo godinu i pol ili dvije godine. Za mene je bilo sve bitno igrati tamo. Naravno, Serie A je bila najbolja liga, ali tamo igrati, to nisam mogao ni zamisliti”, rekao je Edin Džeko.

Bilo je i nekih tema koje su išle van njegove bogate karijere. Tako je za pitanje da bira između dva poznata bosanskohercegovačka pjevača, Dine Merlina i Halida Bešića, naš Dijamant rekao: “Teško pitanje. Oboje. Obojicu volim. Obojica su Bosanci. Najbolji pjevači iz Bosne.”

Na pitanje da bira između pite i ćevapa, rekao je: “Kada stavite na tanjir, volim oboje. Oboje su naša hrana. Nisam dugo bio u Bosni. Zato mi je drago kada mi prijatelji donesu ćevape ili pitu. Ali ipak, ćevapi mi malo više prijaju.”

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print