Dženana Sokolović kroz suze preuzela ključeve novog doma u Sarajevu

Nakon što je provela 25 godina proseći u centru Sarajeva kako bi prehranila sebe i porodicu, Dženana Sokolović je uz pomoć organizacije Pomozi.ba i donatora iz BiH, regiona i dijaspore dobila kuću te će biti finansijski osigurana do kraja života.

Suze i smijeh su obilježili naš današnji susret sa Dženanom Sokolović, majkom ubijenog Nermina Divovića. Mjesec dana nakon što smo u saradnji sa Pomozi.ba pokrenuli humanitarnu akciju – Dženana je preuzela ključeve kuće u kojoj će stanovati sa dva sina i suprugom.

S nevjericom je zakoračila u svoj novi dom, neprestano ponavljajući kako je oduševljena dvospratnicom u koju će useliti već danas: “Ostala sam bez riječi. Beskrajno sam zahvalna svim ljudima koji su se javili, donirali novac i pomogli nam da dobijemo svoj krov, svoju adresu”.

Podsjetimo da je humanitarna akcija pokrenuta 22. novembra, kao i da je u roku od 48 sati prikupljeno rekordnih 250 hiljada KM. Oko 170 hiljada KM uloženo je u kupovinu i opremanje kuće, a ostatak će u dogovoru sa Pomozi.ba biti isplaćen Dženani i njenoj porodici.

Posebnu notu ovoj već vrlo emotivnoj priči dodaje činjenica da se Dženanin novi dom nalazi odmah pored mezarja gdje je sahranjen maleni Nermin. Zajedno smo obišli mezar, a ona nam je ispričala kako već na proljeće na ovom mjestu planira zasaditi cvijeće: “Drago mi je što ovo mjesto vidim s kućnog prozora. Uskoro ćemo dodatno urediti mezar, svom sinu ću donijeti ruže”.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Uposlenici organizacije Pomozi.ba potrudili su se da Dženani i njenoj porodici obezbijede sve ono neophodno za normalan i lagodan život. Na prozorima je kvalitetna stolarija, kreveti su udobni i topli, u dnevnom boravku je nov namještaj, a kuhinja i kupatila su opremljeni novim aparatima i mašinama. Vrijedi naglasiti i da su svi računi plaćeni unaprijed, kao i da će Pomozi.ba ostati u kontaktu i nastaviti pružati podršku ovoj porodici.

Nakon što su gotovo tri decenije živjeli u manjim općinskim stanovima i preživljavali od sitniša koji dobiju od vlasti i prolaznika, porodica Sokolović-Divović danas, zahvaljujući pomoći građana, okreće novi list.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

U trenucima kada smo napuštali ovu adresu, Dženana je već planirala šta će napraviti za ručak i oduševljeno govorila kako jedva čeka zaspati u novom domu. Dok nas je pozdravljala, osvrnula se na veliko dvorište govoreći kako se raduje proljeću, kada će se posvetiti vrtlarstvu. Pritom je namjestila stabiljku ruže, pažljivo je čuvajući kako bi je na proljeće mogla odnijeti na mezar njenog Nermina.

Portal Klix.ba i organizacija Pomozi.ba se zahvaljuju svima koji su učestvovali u humanitarnoj akciji.

Izvor: klix.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print