Kupovni džem košta oko 3-5 maraka po kilogramu, zato vam nudimo i jeftiniju i bolju opciju. O ukusu i kvalitetu, nadamo se da je suvišno govoriti.
Za pravljenje džema od tikve, potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 800 grama očišćene tikve,
- 600 grama šećera,
- pola manjeg limuna,
- vanilin-šećer,
- prstohvat cimeta,
Priprema:
Tikvu isjeći na kockice, pa u adekvatnoj šerpi redati sloj tikve, sloj šećera, dok se ne potroši sav materijal. Ostaviti da odstoji dva sata.
Potom kuhati na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje i skidanje pjene sa površine, dok ne proključa.
Smanjiti vatru, dodati limun isječen na tanke kolutove, vanilin-šećer i malo cimeta, pa lagano krčkati dok se džem ne zgusne.
izvor: nezavisne.com