Džaferović: Sramna je šutnja srpskih političara i sveštenika SPC-a na Dodikove uvrede muslimana

0
92
Šefik Džaferović
Šefik Džaferović

Šefik Džaferović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH ocijenio je opasnim, uvredljivim i necivilizacijskim izjave predsjednika entiteta RS Milorada Dodika o ezanima.

-Dodik je očigledno izgubio kompas i sve dublje tone u svojim šovinističkim i islamofobičnim izjavama. Nije prvi put da vrijeđe Bošnjake muslimane, ali je ovom izjavom prevršio svaku mjeru. Budite sigurni, Dodik će završiti na smetljištu historije, a BiH će živjeti i u njoj će se čuti i ezani i crkvena zvona zauvijek, poručio je Džaferović na tribini u Novom Gradu u Sarajevu.

Džaferović sramnom smatra šutnju srpske političke i vjerske elite na ovu Dodikovu izjavu, kojom se vrijeđaju svi muslimani svijeta.

-Ključno pitanje ovdje je zašto ne reaguju drugi srpski i srbijanski političari, koji inače komentarišu sve i svašta, od fudbalskih utakmica do ozbiljnih političkih tema. I zašto, u krajnjem, ne reaguju i ne ograde se od Dodika vjerski velikodostojnici iz Srpske pravoslavne crkve? Znači li njihova šutnja odobravanje? Mi, Bošnjaci, svaku poruku ćemo znati razumjeti na pravi način, kazao je Džaferović, dodajući da su i u najtežim vremenima tamo gdje žive Bošnjaci sačuvane sve pravoslavne crkvne.

-Civiliziranom i normalnom čovjeku ne mogu smetati ničiji pozivi na molitvu, ni ezani ni crkvena zvona, istaknuo je Džaferović.

On je na tribini govorio i o svom progamu i viziji, nizu drugih aktuelnih političkih tema, a prisutni su imali priliku da saznaju i neke do sada manje poznate detalje iz njegove besprijekorne profesionalne i političke biografije.

Gošća na tribini bila je generalna direktorica KCUS-a i kandidatkinja za Parlament FBiH prof.dr Sebija Izetbegović koja je izrazila podršku Šefiku Džaferoviću kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH. Prof.Izetbegović je istakla da je Šefik Džaferović   najbolji kandidat kojeg trenutno ima bošnjački narod.

Pored toga, prof.dr.Izetbegović je govorila i o reformi zdravstvenog sistema gdje je do sada postigla značajne rezultate hrabro se suprotstavivši jednoj privilegovanoj, korumpiranoj i neefikasnoj strukturi.

-SDA obećava kvalitetnu reformu zdravstva, koja će omogućiti bolju i bržu dostupnost zdravstvenih usluga bolesnicima i zapošljavanje zdravstvenog kadra svih profila u BiH, istakla je Izetbegović.

Serija tribina će biti nastavljena u Vogošći u ponedjeljak 23.jula.