Džaferović i Novalić u Zenici: Stiže 16 respiratora, neće biti smanjivanja penzija

0
50

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i premijer FBiH Fadil Novalić danas su se sastali s predstavnicima Zeničko-dobojskog kantona te obećali pomoć kantonalnom zdravstvu.

Džaferović i Novalić u sklopu posjete Zeničko-dobojskom kantonu podsjetiti će i Kantonalnu bolnicu Zenica i kompaniju ArcelorMittal.

Na sastanku u zgradi Vlade ZDK razgovarali su o načinima pomoći kantonalnom zdravstvu te šta bi trebalo pripasti ovom kantonu u narednim kontigentima pomoći u sklopu kojih bi trebao doći i određeni broj respiratora.

Sačuvati ekonomiju

Džaferović je nakon sastanka u zgradi Vlade ZDK izjavio su u Zenici kako bi vidjeli kako sačuvati ekonomiju i zdravstveni sistem.

“Došli smo da vidimo kako stoje stvari kada je u pitanju borba protiv pandemije i vidimo kako da sačuvamo ekonomiju. Zahvalio bih se svima na svemu što su uradili kada je u pitanju koronavirus. Njihova akcija zajedno s enitetima donosi rezultat, spriječen je nagli rast i pozivam sve građane BiH da se pridržavaju mjera, uputa i naredbi institucija”, izjavio je Džaferović te dodao da je Federalna vlada riješila pitanje nabavke testova te da narednih dana treba stići i stotina respiratora koji će biti raspoređene po zdravstvenim ustanovama u FBiH.

Dodao je kako svi moraju podjednako preuzeti teret nakon pandemije te da neće biti onih koji će imati isto kao što su imali ranije.

“Trebamo krenuti od najvećih plaća, ne treba dirati plaće penzionera i invalida. Neko od poslodavaca je izgovorio da treba smanjiti penzije i invalidnine. Do toga ne smije doći i nadam se da u javnom prostoru nećemo više čuti takav bezobrazluk”, kazao je on.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je kazao kako je na sastanku održanom u subotu osim raspodjele novca dogovorena i koordinacija entitetskih vlada.

Sastanak s MMF-om

“Bili ste svjedoci sastanka sa MMF-om koji je imao karakter finansijske prirode, ali za posljedicu ima i koordinaciju državne i entitetskih vlada. Udvostručen je iznos za FBiH sa 200 na 400 miliona KM, a pola od toga ide u kantone koji moraju osigurati stabilan sistem zdravstva, sigurnosti i civilne zaštite. Danas smo poslušali šta bi bilo dobro da ugradimo u mjere koje se tiču provođenja na nivou kantona. Čuli smo da prijedlog organizacije karantina daje veći rizik nego kućna izolacija pa ćemo to predložiti štabu. Zenički kliše tretiranja koronavirusa je najuspješniji i očigledno je da neka rješenja moramo prepisati iz ZDK. Ovaj kanton je pokazao dobre rezultate ne samo u koronavirusu već su uradili i rebalans i došli smo da prepišemo dobre prakse”, kazao je Novalić.

Dodao je da će ZDK od planirane pomoći uskoro dobiti i 16 respiratora. Premijer ZDK Mirza Ganić je kazao da je pravovremeno djelovanje u ovom kantonu spriječilo brzo širenje virusa zbog čega zdravstveni sistem može pravovremeno odgovoriti.

“Upoznali smo ih i sa setom ekonomskih mjera, sufinansirat ćemo plaće za mart te minimalnu plaću za april. Sve transfere isplaćujemo na vrijeme. U segmentu organizacije zdravstva smo na visokom nivou i kontrolišemo situaciju. Usvojili smo rebalans budžeta i krećemo u realizaciju obećanog. Potpisan je ugovor s UNDP-om i krenula je isporuka opreme, 150.000 maski i viziri su stigli tokom vikenda, a kreće i isporuka zaštitnih odijela. Hvala Bogu pa smo se oslonili sami na sebe, ali novci koji nam dolaze od MMF-a će nam sigurno dobro pomoći u ekonomskom smislu”, izjavio je Ganić te dodao da će prvo sebi smanjiti plaće, a 32 miliona KM MMF-a usmjeriti ka zdravstvu koje nema alternativu i političku opciju.

Nakon sastanka u zgradi Vlade ZDK Džaferović i Novalić s predstavnicima Zeničko-dobojskog kantona obišli su ArcelorMittal i Kantonalnu bolnicu Zenica.

KLIX