Džaferović i Izetbegović u Ahmićima: Ovo jeste genocid, borit ćemo se za pravdu

0
43

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović danas su u Ahmićima položili cvijeće na spomen-obilježje kod Donje džamije povodom godišnjice zločina HVO-a nad Bošnjacima.

Polaganje cvijeća upriličeno je nakon vjerskog programa na šehidškom mezarju u Starom Vitezu, a osim Džaferovića i Izetbegovića cvijeće su na spomen-obilježje i predstavnici Federalne vlasti, općina u Srednjobosanskom kantonu i biračke organizacije.

Šefik Džaferović je kazao kako će se Ahmića svi sjećati i da ih nikada neće zaboraviti.

“Ovo jeste genocid prema stanovnicima ovog mjesta i borit ćemo se za istinu i pravdu. Boli, jako boli i stanovnike Ahmića i cijele BiH, da sva tijela nisu pronađena i da direktni izvršioci nisu odgovarali i još više boli da oni koji su bili osuđeni danas imaju društveni tretman kakav ne bi trebali imati. Slave se, ukazaju im se počasti, a tako se ne ide prema izgradnji novog povjerenja”, pojasnio je Džaferović.

Izetbegović je kazao kako se Ahmićima i njenim stanovnicima treba iskazati poštovanje posjetom ovom mjestu, ali i pronalaskom direktnih izvršioca.

“Ubijeno je 116 ljudi, žena, djece, a direktni izvršioci nisu procesuirani, samo neki po komandnoj odgovornosti. Imamo dug prema stanovnicima Ahmića, a najbitniji je da pronađemo izvršioce ovog zločina i tijela te da se direktni izvršioci procesuiraju i kazne. Vidjeli smo odnos Hrvatske države prema Kordiću, sramotno, a i lokalna zajednica treba pokazati poseban odnos prema građanima Ahmića”, kazao je Izetbegović.

Izvor: klix.ba